Most letos nebude vytvářet další byty pro sociální bydlení. Podle radnice už jich je dost

28. leden 2021 10:47

Most letos nebude pokračovat ve výkupu bytů pro sociální bydlení. V uplynulých dvou letech město za přispění dotace nakoupilo od soukromých vlastníků celkem osm bytů dohromady za necelých 3,5 milionu korun. Letos ale žádné nabídky na odkup bytu na magistrát nedorazily. Podle vedení města navíc Most víc bytů pro lidi nouzi a sociálně slabé nepotřebuje. S tím nesouhlasí někteří poskytovatelé sociálních služeb.

„Rozhodli jsme se těch dotačních peněz už nevyužívat, protože ty nabídky na trhu nebyly a my tu naši poptávku pro sociálně slabší máme vykrytou,“ říká primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Ukončení výkupu bytů je pro některé poskytovatele sociálních služeb překvapením. Obecně prospěšná společnost K srdci klíč s názorem vedení města nesouhlasí. Lidé, kteří potřebují sociální byty, podle nich v Mostě stále jsou.

„Do této chvíle jsme na spolupráci s městem na umísťování klientů do sociálních bytů byli velmi spokojeni a klientů jsme měli dostatek. V tuto chvíli nevím, proč město nechce pokračovat v poskytování sociálního bydlení – my bychom to uvítali, protože určitě klienty, kteří by toho využili, máme,“ říká ředitel společnosti Karel Komárek.

Potřebných lidí je hodně, městu chybějí sociální pracovníci

Most dispobuje celkem 14 byty, kterou jsou v režimu sociálního bydlení. Zmíněných 8 město vykoupilo, dalších 6 má od soukromníků pronajatých.

Podle vedoucí sociálního odboru magistrátu v Mostě Naděždy Krupczové existuje tzv. pořadník, ve kterém je vytipovaných 90 lidí, kteří by sociální byt z různých důvodů potřebovali.

Jde ale o lidi, kteří vyžadují inzenzivní spolupráci a dohled sociálních pracovníků. Těch ale má Most jen 11, a to na veškerou agendu – včetně klientů v už obydlených 14 bytech.

V sousedním Chomutově také město vykupuje za dotace byty a využívá je k sociálnímu bydlení – celkem zatím disponuje 28 takovými byty.

O klienty v nich žijící se starají jen tři sociální pracovníci – ti ale mají na starosti výhradně jen tuto činnost. Chomutov na ně získal peníze z dotace v rámci sociálního projektu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související