Chomutov chce letos pokračovat ve výkupu bytů, které pak nabídne potřebným jako sociální bydlení

14. leden 2021 14:46

Za navýšení počtu sociálních bytů chce letos Chomutov utratit 6,5 milionu korun. Většinu z této částky ale tvoří dotace z evropských fondů.

„Vždycky jsme bydleli u spekulantů s byty – za takový byt jsme platili třeba 16 tisíc korun. Město nám ten nájem zpostředkovalo, takže platíme ten nejnižší možný nájem ve městě,“ pochvaluje si Tomáš Koník, který získal jeden z městem vykoupených bytů o velikosti 4+1, kde žije s manželkou a pěti dětmi.

S rodinami v sociálních bytech spolupracují neziskové organizace a sociální odbor magistrátu.

Úřednice proto Tomášovi po získání bydlení našly i práci v chomutovském zooparku.

Od roku 2019 Chomutov vykoupil 14 bytů. Získal na ně dotaci z evropských fondů určenou na budování sociálního bydlení. Za tu dobu muselo město odejmout byt jen pěti lidem ve dvou bytech.

Bytovou politiku města vítají i SVJ

Výkupy bytů vítají i společenství vlastníků bytových jednotek. Pokud totiž byt vykoupí město, mají jistotu, že budou hrazeny nájmy i poplatky za energie a do fondu oprav.

„Dřív ty byty vlastnili, jak my říkáme, spekulanti, kteří tam stěhovali lidi, závislé na sociálních dávkách. Přitom se nestarali o to, jestli ti nájemníci dodržují nějaká pravidla. Zatímco město tohle sleduje a vždy platí do fondu oprav,“ potvrzuje Jana Hronová, vedoucí chomutovského centra komunitního plánování.

Byty bude Chomutov vykupovat i letos, říká náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever: „Budeme teď disponovat zhruba 6,5 miliony korun s tím, že 90 procent tvoří dotační peníze. Může za to být bytů pět, šest, nebo i osm menších. Záleží, jaká bude nabídka.“

Město vykupuje byty podle nejnižší ceny. „Víme, že ty nejlevnější byty se prodávají v těch, v uvozovkách, nejhorších lokalitách, které my chceme nějakým způsobem napravit,“ dodává Dinda.

Kromě 14 už vykoupených bytů disponuje Chomutov dalšími 14, které využívá jako sociální bydlení.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související