Dopravní podniky v Mostě v Chomutově chystají na příští rok změnu odbavovacího systému

31. prosinec 2020 11:47

Dopravní podniky v Mostě a v Chomutově musely v letošním roce často bojovat s nedostatkem řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají. Když nebyli nemocní covidem 19, museli být v karanténě kvůli onemocnění někoho z blízkých. Oba dopravci také počítají ztráty způsobené koronavirem. Zaplatí je města, která si dopravu objednávají. V příštím roce připravují jak v Chomutově, tak v Mostě změnu odbavovacího systému.

„Největší problém byl v tom, že se omezil nástup předními dveřmi, přitom máme hlavní odbavení u řidiče, takže jsme měli velký propad v tržbách,“ říká předseda představenstva Dopravního podniku měst Chomutova a Jirtkova a chomutovský radní Jaroslav Komínek z KSČM.

Tržby letos podle něj klesly o 30 procent. Dopravní podnik také musel nahrazovat chybějící řidiče.

„Někteří řidiči byli nemocní, ale spíše byli v karanténě. Přesto jsme zabezpečili provoz 100procentně – dbali jsme na to, aby se cestující nemačkali ve snížených počtech autobusů,“ dodává Komínek.

V autobusech i trolejbusech v Chomutově letos přibyly tzv. dezinfikátory, kde si cestující mohou bezkontaktně omýt dezinfekcí ruce.

V příštím roce chystá dopravní podnik změnu odbavovacího systému. „Ten, co tady máme, byl špatný a kontroverzní, už když byl nový. Takže na tom začneme pracovat a chtěli bychom tu výměnu odbavovacího systému co nejdříve dokončit,“ shrnuje Komínek.

S koronavirem letos bojoval i Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova.

„Měli jsme spoustu nemocných řidičů, a to i přesto, že jsme zajistili dostatečné množství ochranných prostředků,“ říká jeho ředitel Daniel Dunovský.

I dopravní podnik Mostu a Litvínova chce měnit odbavovací systém. „Velice rádi bychom získali na nový odbavovací systém dotaci. Ten je pro dopravní podnik naprosto nutný, ale čekáme na rozhodnutí dotačního titulu,“ vysvětlil Dunovský.

V příštím roce také začne rekonstrukce tramvajové tratě z Mostu do Litvínova, potrvá dva roky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související