V Chomutově znovu zakázali hazard na území města

8. prosinec 2020 09:50

V Chomutově znovu platí zákaz hazardu. Shodli se na tom 7. prosince zastupitelé. Teprve před dvěma týdny přitom povolili vznik kasin ve městě. 14 dní starou úpravu vyhlášky teď ale zastupitelé zrušili.

Město v listopadu povolilo kasina, aby získalo více peněz do poklady, kvůli koronaviru se totiž očekává nižší příjem z výběru daní. Chomutov teď bude muset najít další úspory.

„Respektujeme, že zastupitelé chtějí v Chomutově kasino, ale snažíme se tu vyhlášku upravit tak, aby povolila kasina, ale neumožňovala v nich hrát automaty, které přinášejí největší sociální problémy,“ shrnul ještě před začátkem jednání zastupitelstva Marián Bystroň z hnutí Pro Chomutov.

Debata nad jeho návrhem trvala asi 40 minut. Poté ji primátor Marek Hrabáč ukončil tím, že předkládá nový návrh, a sice návrat k původnímu plošnému zákazu hazardu, tedy ke zrušení vyhlášky, která povoluje kasína. Tu zastupitelé přijali v listopadu po čtyřech hodinách diskuse.

„Zpochybnili jsme a přepočítali jsme ten případný zisk toho kasina, takže i to nás k tomu vedlo. Zároveň také vnímám zprávy – vláda šla s těmi prohlášeními trochu naproti vstříc těm obcím, takže tam já vidím takovou naději, že bychom to mohli z velké části zvládnout, a to nám za ten výnos 10, 20 v rámci kasin nestojí,“ odůvodnil návrat k plošnému zákazu hazardu v Chomutově primátor města Marek Hrabáč z hnutí ANO.

Zastupitelé jeho návrh jednomyslně schválili. Opozice ale byla překvapená

„Abych řekl pravdu, tak jsem upřímně překvapený, protože jsem nic takového nečekal. Kvituji to – je tu určitě dobrý krok,“ komentoval opoziční zastupitel Jan Rödling z hnutí Pro Chomutov.

Jeho stranický kolega a bývalý primátor Chomutova Daniel Černý k tomu dodává: „Jsem rád, že se zalekli. Ten mediální tlak na ně byl a osobní také. Já doufám, že zvláště těm pedagogům, kteří hlasovali pro hazard, vysvětlili jejich žáci a rodiče, jak je hazard smutnej.“

Současné vedení města nechtělo být vnímáno jako to, které do Chomutova vrací po 6 letech hazard.

„Nikdy není pozdě, vrátit se třeba k něčemu, co někdo neviděl. V našem případě si myslím, že jsme skutečně přehlédli, že jsme sem všichni přišli budovat dobrou pověst města,“ říká náměstek primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Město bude muset příští rok omezit výdaje

Chomutovu vypadlo z příjmů na příští rok až 30 milionů korun z hazardu. Bude proto muset hledat úspory ve výdajích.

„Někdy v lednu se k tomu budeme muset vrátit a hledat úspory na nějaké výdajové stránce,“ dodává ekonom města Jan Mareš.

Chomutované si příští rok připlatí 100 korun k poplatku za svoz komunálního odpadu a podraží nájmy za zahrádky a zemědělskou půdu. Další navyšování cen poplatků město pro příští rok neplánuje.

 

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související