Města na Chomutovsku žádají, aby stát snížil maximální výši příspěvku na bydlení

18. únor 2019 15:15

Předseda vlády Andrej Babiš z hnutí ANO slíbil v dopise starostům z Chomutovska, že se změní sociální dávky na bydlení. Starostové ho žádali, aby tyto příspěvky dosahovaly maximálně úrovně nájmu v obecních bytech.

Chtějí tak omezit obchod s chudobou, kdy spekulanti pronajímají byty sociálně slabým za předražené nájemné. Stává se, že sice vyberou peníze, ale zálohy za energie pak neplatí. Například v Jirkově je kvůli tomu těsně před krachem šest společenství vlastníků bytových jednotek.

Ze 3 000 bytů v Jirkově, které jsou v osobním vlastnictví, jich třetinu vlastní spekulanti – tedy lidé, kteří v nich nežijí, ale pronajímají je sociálně slabým. Město je proti tomu bezmocné.

„Potřebujeme tlačit na vládu, aby se něco stalo. To, co tíží občany úplně nejvíc je to soužití a to, co se nám děje v těch bytových domech. To my opravdu nejsme schopni řešit,“ krčí rameny místostarostka Jirkova Dana Jurštaková z ODS.

K iniciativě se přidávají další města. I na Karlovarsku

Jirkov se proto přidal k dalším městům na Chomutovsku, aby společně s nimi v dopise požádal předsedu vlády o legislativní změnu. Města chtějí, aby byl maximální příspěvek na bydlení do výše nájmu v obecních bytech.

Andrej Babiš na jejich dopis reagoval. „Konstatoval, že náš návrh je reálný, že se tím bude zabývat jak ministerstvo práce a sociálních věcí, tak ministerstvo pro místní rozvoj, a že by tato legislativa mohla být během letošního roku hotova s tím, že by platila od 1. ledna 2020,“ shnuje starosta Kadaně Jiří Kulhánek z ODS.

K dopisu žádajícímu změnu legislativy se přidal i Chomutov a Klášterec nad Ohří.

„Potřebujeme řešit diskriminaci těch slušných lidí, kteří nám v těch domech zbývají,“ dodává starosta Klášterce nad Ohří Štěpán Drozd ze Strany soukromníků ČR.

Řešení slíbila na tiskové konferenci i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. „Budeme chtít spravedlivější nastavení výše uznatelných nákladů na bydlení,“ potvrdila.

Ke Kadani, Chomutovu, Klášterci nad Ohří a Jirkovu se chtějí podle vedení těchto měst přidat i další města, jako například Bílina, Louny nebo Žatec a některá města v Karlovarském kraji.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související