Smlouva mezi Lomem a developerem o prodeji pastvin na Dlouhé louce neplatí – zrušilo ji ministerstvo vnitra

12. říjen 2022 09:01

Kontroverzní prodej pozemků na Dlouhé louce v Krušných horách mezi Lomem na Mostecku a developerskou společností, označilo ministerstvo vnitra za neplatný. Bývalé vedení města podle ministerstva chybovalo, když několik měsíců nechalo hlasovat koaliční zastupitelku, která se před tím vzdala mandátu. Koalice ustanovená po komunálních volbách chce proto provést na lomské radnici audit.

„Přímo na Dlouhou Louku jsme my, jako Svobodní, dávali podnět ke kontrole zákonnosti usnesení. Podle nás je to usnesení, které se schválilo, neplatné,“ řekl těsně po volbách lídr kandidátky Svobodných Vladimír Urban.

Podle něj bývalé vedení Lomu pozemky neprodalo, ale směnilo nestandardním způsobem.

„Směna měla být nastavená tak, že my dnes předáme pozemky, které nejsou stavební. Developer, který je získal, si pak má zajistit změnu územního plánu. Výměnou za ty pozemky má být v části toho areálu vybudována jakási chata, kde se údajně mají rekreovat zaměstnanci a děti ze školek,“ přiblížil Urban.

Ministerstvo vnitra potvrdilo neplatnost pěti usnesení bývalého vedení Lomu

Ministerstvo vnitra teď potvrdilo neplatnost usnesení o směně pozemků. Důvodem je hlasování jedné z koaličních zastupitelek, která se před hlasováním vzdala mandátu a pak svou rezignaci vzala zpět.

To podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky není možné: „Z pohledu volebního zákona je rezignace jednostranný úkol, tudíž zpětvzetí nelze udělat, a tudíž je neplatné.“

Neplatná jsou i všechna usnesení, kde hrál hlas této zastupitelky rozhodující roli. „Usnesení, na kterých se podílela rozhodujícím hlasem, a která byla takto přijata, nejsou platná. Všech pět takovýchto usnesení se týkalo prodeje pozemků a domů v majetku města,“ dodává Krátoška. Mezi nimi je i usnesení o prodeji pozemků v Dlouhé Louce.

Nové vedení města má v plánu provést na radnici rozsáhlý audit

Bývalé vedení Lomu na Mostecku s novináři dlouhodobě nekomunikuje. Krajský soud v Ústí nad Labem se teď navíc zabývá stížností na průběh hlasování při komunálních volbách. Podal ji radní a manžel starostky Kateřiny Schwarzové Bronislav Schwarz z hnutí Severočeši.cz. Na základě čeho tak učinil, odmítl Českému rozhlasu říct.

V případě, že soud stížnosti nevyhoví, chce po ustavujícím zastupitelstvu nová koalice vyřešit situaci s developerem, který už investoval do příprav změny územního plánu.

Majitel společnosti Unistav Dux Zdeněk Žejdlík se zatím ke zneplatnění usnesení, a tím i smluv o prodeji pozemku nechce vyjadřovat. „Počkám, až bude zvolené nové zastupitelstvo. Předpokládám, že to budou chtít řešit,“ konstatuje.

Protože se zneplatnění usnesení týká i dalších prodejů pozemků a domů, chce nové vedení Lomu provést na radnici rozsáhlý audit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související