Smetanové batáty
Prý se dají jíst i studené, ale zatím nikdy nezbyly…
Ingredience
- 1 kg batátů
- 300-350 ml šlehačky
- 100-150 g mozzarelly
- 3-5 stroužků česneku (podle velikosti a taky podle chuti)
- sůl, muškátový oříšek
- máslo do formy
Postup:
- Batáty oloupeme – krásně to jde běžnou škrabkou – a nakrájíme na silnější plátky.
- Pekáček nebo formu vymažeme máslem, na dno položíme plátky batátů.
- Česnek utřeme, smícháme se šlehačkou, osolíme, okořeníme trochou strouhaného muškátového oříšku a směsí zalijeme batáty.
- Na povrch dáme plátky mozzarelly a zapečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.