Smetanové batáty

Prý se dají jíst i studené, ale zatím nikdy nezbyly…

Ingredience
  • 1 kg batátů
  • 300-350 ml šlehačky
  • 100-150 g mozzarelly
  • 3-5 stroužků česneku (podle velikosti a taky podle chuti)
  • sůl, muškátový oříšek
  • máslo do formy

Postup:

  1. Batáty oloupeme – krásně to jde běžnou škrabkou – a nakrájíme na silnější plátky.
  2. Pekáček nebo formu vymažeme máslem, na dno položíme plátky batátů.
  3. Česnek utřeme, smícháme se šlehačkou, osolíme, okořeníme trochou strouhaného muškátového oříšku a směsí zalijeme batáty.
  4. Na povrch dáme plátky mozzarelly a zapečeme ve středně předehřáté troubě.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.