Sladký i slaný. Jak vzniká karamel a proč si získal svět?

26. září 2025

Karamel znamená v latinském překladu doslova třtina a med. Připravit ho můžete zahříváním cukru na přibližně 110 °C, kdy začne probíhat karamelizace.

Barva se mění od průhledné přes zlatou až po tmavě hnědou a chuť od příjemně sladké po výrazně hořkou. Oblíbená a moderní je verze v podobě slaného karamelu. Ten má i svoji historii – pochází z francouzské Bretaně, kde ho v sedmdesátých letech minulého století vymysleli. Skvělou chuť získal díky přidání mořské soli.

Karamel slouží také jako barvivo a ochucovadlo do pečiva, kávy, piva, likérů, zmrzliny nebo krému, který si můžete namazat na vafli nebo palačinku. Je používaný na výrobu bonbonů karamelek.

Jeho hustota závisí na délce a teplotě při vaření i obsahu vody. Pokud chcete získat ovocný tekutý karamel, ke karamelové směsi před ztuhnutím přilijte pomerančový džus a rychle míchejte.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.