Skialpinismus

24. leden 2012

Začátkem ledna se v lyžařském areálu na Bouřňáku v Krušných horách konal český pohár ve skialpinismu s mezinárodní účastí. Co to je skialpinismus se vydal zjistit redaktor Českého rozhlasu Sever Milan Král.

Možná jste už někdy u nás nebo v zahraničí viděli na sjezdovce lyžaře který místo toho aby sjížděl dolů, bez problémů stoupal na lyžích do strmého kopce. Právě to byl skialpinista. Skialpinismus, to jsou jednoduše řečeno běžky a lyže v jednom a je to vlastně návrat k úplným začátkům lyžování.

V té době neexistovaly sjezdovky a vleky, a když chtěl člověk sjíždět z kopce, musel před tím nejdříve vystoupat. Pro chůzi na lyžích bylo tedy zapotřebí mít volnou patu.

Stoupání lyží pomáhá takzvaný tulení pás, připevněný na skluznici. Dříve byl opravdu z tulení kůže, dnes už se ale používají při výrobě moderní syntetické materiály. Na skialpinismus je samozřejmě zapotřebí speciální výbava. Největší rozdíl, oproti klasickým lyžím, je ve vázání. Jiné jsou ale i boty a lyže.

Dohromady na novou skialpinistickou výbavu budete potřebovat kolem dvaceti tisíc korun. Rájem příznivců tohoto mladého sportu by u nás mohly být Krkonoše. Ochránci přírody ale kromě vyznačených cest a sjezdovek nechtějí vstup skialpinistům povolit a tak se musí jezdit jinde.

První skialpinisté se v českých horách objevili zhruba před patnácti lety - tento sport se k nám dostal z alpských zemí, hlavně z Rakouska. Zaujalo vás naše povídání? Jeďte si tuto lyžařskou disciplínu vyzkoušet, nebo alespoň prohlídnout, na závody Skialpsprint 10. března na teplickém Bouřňáku.

V kategorii příchozích, vám k tomu budou stačit obyčejné přeskáče a vázání, jen to stoupání budete muset absolvovat s lyžemi v ruce.

autor: Milan Král
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.