Ski areály v Krušných horách se chystají na sezónu. Přípravy vrcholí i v obecním lyžařském areálu v Horním Podluží

15. prosinec 2021 14:15

Na lyžařskou sezónu se připravují i v malém obecním areálu v Horním Podluží na Děčínsku. Kvůli nedostatku sněhu a špatné epidemické situaci se tam vleky už dva roky po sobě nerozjely. Letošní zima zatím, alespoň co do předpovědi, vypadá nadějně. V areálu tak zaměstnanci obce dokončují poslední práce.

„Kontrola rolby proběhla úspěšně. Museli jsme také dát dohromady veškerá lana. Byl tady revizák na ta kotvící lana, všechno se muselo předělávat,“ konstatuje Petr Caska.

Vedle rolby visí připravené pomy a na zadní stěně všechny kotvy z vleků, ještě není počasí na to, aby bylo možné je rozvěsit na lana.

„Kotvy se nasazují, až když je dva dny před provozem,“ vysvětluje nezávislý starosta Horního Podluží Petr Hoření a dodává: „Aby nám to nezamrzlo. Něco se dělá i poslední den, to jsou ty malé vleky.“

Lyžařský areál teď připomíná spíš golfové hřiště – je pokryté zelenou trávou, první sníh tu měli před dvěma týdny.

„Vypadá to, že by příští týden v úterý už mělo mrznout, takže zkusíme vyčistit vedení, co vede od rybníku k nám. Zkusíme natlakovat kopec, když nám aspoň tři dny promrzne půda, tak bychom pak už na to zkusili nafoukat sníh,“ dodává Hoření.

O kolik se obci se zhruba 12milionovým rozpočtem prodraží elektřina za provoz areálu se uvidí po sezoně.

„Letos si to vyhodnotíme. Myslím si, že letošní zima bude ještě relativně dobrá, ale příští rok nás bude čekat zdražení tak o těch 20 procent,“ naznačuje starosta, o kolik by mohly napřesrok podražit skipasy.

Ski areál v Horním Podluží se už dva roky za sebou nerozjel. I tak musela obec platit rezervační poplatky za elektřinu. Naplní-li se slibná předpověď počasí, mohly by se vleky v Horním Podluží rozjet poprvé příští týden.

Spustit audio

Související