Provozovatelé skiareálů v Ústeckém kraji naplno zasněžují. První lyžaře by mohli přivítat příští týden

5. prosinec 2021

Do Krušných hor dorazily chladnější teploty a s nimi i příznivé podmínky pro skiareály. Ty tak mohou plynule zasněžovat.

Jako jediní zatím spustili letošní sezónu na Klínovci. Tam je v provozu modrá sjezdovka Dámská dlouhá přes 1200 metrů.

Většina skiareálů naplno zasněžuje. Sněhová děla foukají na sjezdovky technický sníh ve dne i v noci. Podle provozovatele sjezdovek na Bouřňáku Jaroslava Andrése, je ale teplota vody pro zasněžování ještě příliš vysoká a sníh tak hůře přilne k chladnějšímu povrchu. Proto budou tento víkend plně zasněžovat a první lyžaře by tam mohli přivítat, pokud bude nadále mrznout, už příští týden.

Ve skiareálech na Telnici nebo Klínech je podobná situace. Zasněžuje se, a to jestli se v příštím týdnu spustí vleky, závisí hlavně na počasí. Mrazivé počasí nahrává i běžkařům. Ti se mohli svézt už o tomto víkendu. První kilometry běžkařských stop jsou protažené v úseku Vitiška - Cínovec, a také na Adolfově.

Ski pasy podraží

Skiareály už dříve avizovali zdražení pro letošní sezónu, částečně kvůli cenám energií a také kvůli extrémně krátké loňské sezóně. Zdražování bude individuální podle jednotlivých skiareálů.

Největší nárůst cen čeká lyžaře na Bouřňáku, tam provozovatel avizoval nárůst ceny skipasů až o třicet procent, za celodenní skipas lyžaři zaplatí maximálně o osm set korun. Podle Jaroslava Andrese, provozovatele ski centra na Bouřňáku jde o nevyhnutelný krok s ohledem na ceny elektřiny a paliv.

S desetiprocentním zvýšením cen skipasů počítají také na Meziboří nebo v Telnici. V Telnici se ale mění pouze ceny jízdenek ve vedlejší sezóně a celosezónních přenosných skipasů. Za ten si dospělí zaplatí deset tisíc, tedy o polovinu víc než loni.

Skiareál Klíny na Mostecku je jeden z mála, kde zůstávají ceny skipasů stejné, denní skipas si tam lidé koupí za necelých pět set korun.  Na Klínovci si lidé připlatí od pěti do patnácti procent.

Spustit audio

Související