Skalní hrádek Šaunštejn v Českém Švýcarsku je po rekonstrukci opět přístupný veřejnosti

13. červenec 2022

Na skalní hrádek Šaunštejn ve Vysoké Lípě mohou po několika měsících opět zamířit návštěvníci. Správa národního parku České Švýcarsko památku uzavřela loni na jaře kvůli havarijnímu stavu žebříků a pochozích roštů na vrcholku kamenného hrádku. Velkou změnu doznala i samotná přístupová cesta k Šaunštejnu, a to hlavně kvůli kůrovcové kalamitě.

„Tady je to důležité místo. Nově je tu dřevěná cedulka s nápisem Šaunštejn. Dřív se totiž stávalo, že kdo se díval spíš pod nohy než kolem sebe, tak šel rovně dál a tu odbočku na hrádek minul,“ vysvětluje mluvčí národního parku Tomáš Salov a pokračuje: „Upozorňuji návštěvníky, že kdo zaváhá při výstupu na hrádek hned na tom prvním schodišti, měl by si dobře rozmyslet, jestli chce pokračovat dál.“

Po strmých schůdcích zrovna sestupuje Luboš, který sem s rodinou přijel z Vrchotových Janovic. „Ty výhledy, ty stojí za to. Není to ale pro nikoho, kdo se bojí výšek, je to tam prudký,“ konstatuje.

Dostat materiál na Šaunštejn byla pěkná fuška – pomoci musel i vrtulník. Také konstrukce musela co nejméně zasahovat do skály samotné.

„Jedná se o památkově chráněný objekt, jedním z požadavků proto bylo, aby se co nejméně kotvilo do skály. Většina těch lávek má takové útlé nožky s gumovou patkou, aby se ta skála nepoškozovala,“ dodává mluvčí Salov.

Za rekonstrukci přístupových a pochozích cest a za sanaci nestabilních kamenů na skalním hrádku Šaunštejn zaplatila správa parku 10 milionů korun.

Spustit audio

Související