Na skalní hrádek Šaunštejn v Českém Švýcarsku se turisté dostanou po nových žebřících a lávkách

5. červenec 2022 12:07

U Šaunštejna je hotovo – hlásí národní park České Švýcarsko. Práce na zřícenině tohoto hrádku a v jejím okolí skončily.

„Cílem bylo zajistit větší bezpečnosti návštěvníků,” řekl mluvčí národního parku Tomáš Salov. Materiál musel vynést na Šaunštejn vrtulník.

Pozůstatky středověkého hradu Šaunštejn u Vysoké Lípy, kterému se přezdívá Loupežnický hrad, patří k tradičním výletním cílům v Českém Švýcarsku. Na vrcholové části hradu se lidé dostávali po betonových lávkách na ocelových traverzách a o bezpečnost se starala řídká trubková zábradlí. Jenže traverzy lávek byly kvůli korozi podle Salova na konci své životnosti a správa parku proto postupně lávky kvůli bezpečnosti uzavírala. Nakonec zůstala přístupná jen centrální část hrádku a správa parku se proto rozhodla pro rozsáhlejší rekonstrukci. A to tak, aby návštěvníci v budoucnu neohrožovali ani hrádek, ani okolní skálu.

Hrad patříval rodu Berků a také Vartemberků. V roce 1444 byl dobyt, zpustl a stal se útočištěm loupežnických band

Práce začaly na jaře 2021 sanací několika nestabilních skalních šupin a bloků. Po jejich dokončení vynesl na podzim roku 2021 na hrádek potřebný materiál vrtulník. A výsledek?

„Nový přístup nyní tvoří poměrně nenápadná kovová konstrukce žebříků a vrcholových lávek a vyhlídkových plošin, která nese dubové prahy, po kterých se mohou návštěvníci pohybovat. Zábradlí jsou kovová, natřená tmavou barvou a opatřená jemných kovovým výpletem. Celková konstrukce působí subtilně, nezakrývá celý povrch Šaunštejna, návštěvníci i nadále mají kontakt se skálou,” uvedl mluvčí.

Na skalní hrádek Šaunštejn ve Vysoké Lípě vedou nová schodiště a žebříky

Výstup na Šaunštejn presto není pro každého, upozorňuje správa parku. Zejména strmé žebříky vyžadují od návštěvníka jistotu při pohybu a schopnost zvládat pohyb ve výšce. „Obecná rada zní, že pokud někdo cítí nejistotu hned u prvního žebříku na vstupu, měl by zvážit, zda pokračovat,” uvedl Salov.

Správa také doporučuje využít k cestě turistickou autobusovou linku 434, protože parkovacích míst ve Vysoké Lípě v době sezony není dostatek. Cyklisté se mohou přiblížit po cyklotrase číslo 3029, odstavit bicykl u rozcestí a zbytek dojít pěšky.

Sanace skalních bloků a rekonstrukce přístupu stála zhruba deset milionů korun.

Skalní hrad Šaunštejn – pohled z vrcholu
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související