Silničáři plánují vybudovat kruhový objezd v Krásném Březně. Vedení Ústí nad Labem ale stavbu brzdí

4. leden 2022 15:05

Ředitelství silnic a dálnic plánuje postavit okružní křižovatku v Krásném Březně v Ústí nad Labem. Silničáři k tomu potřebují odkoupit část pozemků od města. Ústečtí zastupitelé to ale v prosinci odmítli – znovu o tom budou jednat zřejmě v únoru. ŘSD argumentuje tím, že kruhový objezd na místě zvýší bezpečnost. Pokračuje tam obousměrný tah na Děčín, ke kterému se připojují jednosměrné silnice do a z centra.

Ředitelství silnic a dálnic vychází z posouzení dopravní bezpečnosti z roku 2014, která upozornila na některá rizika.

„Například otáčení vozidel v křižovatce, nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, nejasně vyznačený připojovací pruh z Podmokelské ulice směrem na Neštěmice, omezený rozhled pro levé odbočení z Podmokelské ulice na silnici číslo 62, či pohyb chodců přímo v prostoru křižovatky,“ vypočítává mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Argument bezpečnosti odmítla zastupitelka města a starostka neštěmického obvodu, kam tato oblast spadá, Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí: „Jestli tam byly nějaké nehody, tak byly mnohem dál – spíše v ulici Matiční. Rozhodně se netýkaly provozu v této části.“ Souhlasila i s námitkou Pavla Vodseďálka z KSČM.

„Tahle okružní křižovatka je dělná pouze proto, aby se udělala odbočka do zahradnického podniku, kde chce CPI stavět obrovské nákupní centrum,“ vysvětlil Vodseďálek.

To ale mluvčí ŘSD Jan Rýdl odmítl: „Okružní křižovatka neřeší napojení obchodního centra. Je vybudován pouze jeden sjezd, který nahradí stávající sjezd do města – napojení na ulici Karolíny Světlé.“

U kruhového objezdu by mělo vyrůst velké obchodní centrum

Tato ulice vede k pozemkům, kde má být obchodní centrum společnosti CPI. Souvislost na listopadovém jednání neštěmického zastupitelstva potvrdil i zástupce firmy.

„Dlouho čekali na povolení vybudování kruhového objezdu. Kruhový objezd je investicí ŘSD,“ stojí v zápise z jednání.

Pokud zastupitelé v únoru neschválí ŘSD prodej potřebných pozemků, může mít město problémy.

„Stavební povolení spojené s územním povolením je právoplatné – znamená to, že ŘSD má v tuto chvíli všechny podklady k tomu, aby v souladu se zákonem ve zrychlené výstavbě technické infrastruktury v nejhorším případě město vyvlastnilo. Nebudu se pouštět do spekulací, zda někdo neohrožuje zmaření investice, nicméně i taková možnost tady může být,“ uvedl vedoucí odboru dopravy a majetku Dalibor Dařílek.

ŘSD chce tento kruhový objezd začít stavět ve druhé polovině roku. Má stát více než 52 milionů korun.

Spustit audio

Související