Šibřinky, noční prohlídku podzemí v Terezíně nebo otevřené vinné sklepy nabízí víkend v Ústeckém kraji

10. listopad 2022

Láká vás putování po vinných sklepích na Podřipsku, Šibřinky v Libouchci nebo snad podzemí pevnosti v Terezíně? Vypravit se ale můžete třeba i do divadla či na koncert.

Sobota 12. listopadu

V Císařském sále Muzea města Ústí nad Labem začíná 12. listopadu v 18 hodin slavnostní koncert ke 30. výročí založení Dívčího pěveckého sboru při pedagogické fakultě ústecké univerzity, kterému se přezdívá Kuželky. Krom samotného sboru vystoupí i hosté – například vokální uskupení Panoptikum, Dagmar Zelenková, Václav Krahulík, Klára Džuganová ze Státní opery Praha, Anička Kuželková a Vladimír Kuželka mladší. Na programu budou skladby našich i zahraničních skladatelů a zajímavé úpravy populárních a lidových písní.

Miroslav Donutil

Krušnohorské divadlo v Teplicích zve v sobotu na 19. hodinu Na kus řeči s Miroslavem Donutilem. Populární český herec představí jednu ze svých one man show, které mají vždy velký úspěch. Chybět nebudou ani nové historky – i když ty donutilovské se dají poslouchat i opakovaně.

Na sobotu 12. listopadu připravila teplická konzervatoř Den otevřených dveří. Koná se od 10 do 13 hodin, součástí programu bude i koncert, prohlídka školy a hlavně – zájemci si budou moci dát talentové zkoušky na nečisto.

Galakoncert 10 let Klubu Evergreen

Citadela v Litvínově nabízí od 19 hodin výroční koncert litvínovských big bandů, kterému dodají lesk a špičkové pěvecké umění Jan Smigmator a Dasha.

V sobotu v 9 hodin se počtvrté otevírají vinné sklepy na Podřipsku. Start je u informačního a dopravního centra v Roudnici nad Labem. Mezi jednotlivými stanovišti budou jezdit kyvadlově „vínobusy“.

Milovníci historie a trochy tajemna mohou volit noční prohlídku podzemních chodeb v pevnosti Terezín. Prohlídka probíhá pouze za svitu svíček a luceren, začíná se v 18 hodin a pokračuje po půlhodinách do 20 hodin. Registrovat na prohlídku se můžete na webu Pevnost Terezín.

Přípitek, víno, na zdraví

Ve Varnsdorfu, v tamní městské knihovně začíná v sobotu v 9 hodin Regionální knižní veletrh. Představí vám tu nové knihy, přijdou i autoři, dočkáte se prodeje regionálních kalendářů a drobných vánočních dárků, pro děti jsou připravené tvořivé dílničky a pro všechny pak občerstvení zejména od regionálních dodavatelů. Akce končí v 17 hodin.

Sokolský ples, tzv. šibřinky, chystají na sobotní večer v Libouchci – začíná se ve 20 hodin a masky jsou vítány.

Neděle 13. listopadu

Balet Louskáček s překrásnou hudbou Petra Iljiče Čajkovského patří do klenotnice „bílé klasiky“, a proto se vrátil v nové podobě i na repertoár baletního souboru Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Začátek představení je 13. listopadu v 15 hodin.

Ústí nad Labem - Lidické náměstí

Snad každý zná příběhy dvou medvědů, kteří se jednoho dne potkali u Kolína. Malej, co si moc rád hraje a Velkej, který vymýšlí vykutálené hry. Jaké zvuky vydá medvěd, když do něj vložíš bonbón? Co za strasti zažívají „Lidi“, když jedou autem v neděli k vodě? A která hra je ze všech úplně nejvypečenější? V kině Lípa v Duchcově hraje tuto neděli mostecké Divadlo rozmanitostí a začátek je v 15 hodin.

Dům rybářů v Krásné Lípě zve na slavnostní křest knížky Rostislava Křivánka Adventní pohádky. Program začíná 13. listopadu v 18:00. Na co se můžete těšit? Na tři sudičky a jednoho kmotra, autorské čtení Rostislava Křivánka, taky na velmi živé kreslení Petra Herolda, na Lukáše Hrabala a jeho vánoční písně, nebo na děčínskou pěveckou sešlost SaH – tedy Singing at home – Zpívání doma, ale věřte, že za zpívání na veřejnosti se tahle sešlost rozhodně nemusí stydět. A přijde i velmi speciální host, světově uznávaný jazzový kytarista Tony Ackerman, který už několik let žije na Děčínsku.

Malá pevnost, Památník národního utrpení, Terezín

Terezín – ztracená zákoutí aneb pojďte poznat zapomenutou slávu Terezínské pevnosti, rozsáhlé půdy, honosné sály i tajuplné sklepy. Komentované prohlídky s průvodcem po objektech veřejnosti běžně nepřístupných probíhají od 13 do 17 hodin. Pozor ale – je nutná rezervace na webu Pevnost Terezín.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.