Seznamte se s triky podvodníků, kteří okrádají seniory

19. duben 2016

Ústečtí policisté upozorňují na triky, které často používají podvodníci, aby okradli seniory. Jen za loňský rok řešili kriminalisté 25 případů, kdy pod nejrůznějšími záminkami vylákali od starých lidí statisícové částky.

První ze dvou nejběžnějších triků se jmenuje Vnuk

„Seniorka mluví v telefonu s pachatelem, ten se nepředstaví jménem, ale komunikuje stylem “ahoj, babi, hádej, kdo ti volá“ a seniorka mu vlastně sama řekne jméno vnuka,“ popisuje průběh podvodu kriminalista Přemysl Zahálka. „Pachatel pokračuje, že je v nějakém autobazaru, kde má možnost zakoupit levně auto a potřebuje peníze, a že posílá za sebe známého, kterému důvěřuje, aby mu ty peníze svěřila.“

Druhému triku říkají policisté Kamion

Pachatel si vytipuje seniora na ulici člověk, řekne mu, že jejich známý měl nehodu, je teď v nemocnici a lékař chce za operaci peníze. Podvodník pak ukáže plnou tašku dolarů a poprosí seniora o jejich výměnu za české peníze. Okradený člověk později zjistí, že má místo dolarů bezcenné papíry.

Jak se proti takovým trikům bránit?

„Nepouštět nikoho do domácnosti, a když někdo zavolá a vydává se za příbuzného, obratem tomu danému příbuznému zavolat a ověřit si, zda to byl opravdu on, kdo volal,“ radí policejní psycholožka Lenka Štréblová.

Triků, jaké zkoušejí podvodníci na seniory je víc, např. se vydávají za plynaře nebo opraváře. V těchto dnech mohou senioři v Ústeckém kraji narazit na partu Rumunů, kteří nabízejí výměnu okapů. Opraví část okapu a od seniora si pak vezmou třeba 18 tisíc korun za 1 metr opraveného žlabu, což mnohonásobně převyšuje skutečnou hodnotu jak materiálu, tak práce.

Kriminalistům se ale podvody na starých lidech špatně dokazují, většinou se okradení stydí, už jim tolik neslouží paměť nebo se bojí reakce rodiny, a proto vůbec krádež neohlásí.

autor: dap
Spustit audio