Severočeský „ostrov“

28. září 2010

Také máte ve vaší vesnici na návsi nebo na kopci uprostřed starého hřbitova zapomenutý chátrající kostel, kde už se ani nekonají pravidelné mše?

Asi vás nepřekvapí, že podobných staveb máme na severu Čech desítky, možná stovky. Jsou to němí svědkové často velmi dávné minulosti – vždyť některé ze staveb mají i románské základy. A i když věřících radikálně ubývá, jaksi podvědomě většina lidí cítí, že kostel zkrátka k vesnici patří. Jenže – co s ním, když je prázdný, teče do něj, většinu uměleckých děl kdosi odvezl a nápadů na to, jak takový kostel oživit, není právě přehršel…? Možná i proto, že podobnou otázku si pokládá na severu Čech řada lidí, vznikla před časem skupina nadšenců, kteří se snaží zapomenuté vesnické kostelíky oživit. Takhle iniciativa si dala jméno Ostrov – a jednoho z jejích členů, Jana Kvapila, už se ptám, jaké myšlenky a nápady stály u jejího zrodu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.