Severočeské kluby před startem 1. fotbalové ligy

4. srpen 2005
Zprávy

Jen desítky hodin zbývají do startu nového ročníku první fotbalové ligy. O body v něm bude usilovat hned pět severočeských klubů. Tradiční účastníky z Teplic, Liberce, Jablonce a Blšan doplnil Most, který se mezi českou klubovou elitou představí vůbec poprvé v historii.

Nejodvážnější ambice mají na teplických Stínadlech. Vedení klubu se povedlo udržet pohromadě tým, který loni skončil třetí a utrpěl nejméně porážek. "Mety se dosahují od toho, aby se překonávaly. Pokud jsme loni skončili třetí, tak letos nemůžeme říkat, že nám stačí být pátí nebo osmí," uvedl trenér žlutomodrých Vlastislav Mareček, který svým svěřencům věří. "Snad mužstvo neztratilo vnitřní sílu a chuť vyhrávat," doufá. Teplice kromě ligových bojů čeká i Pohár UEFA. "Rádi bychom se probojovali do základní skupiny," vyslovil přání klubový ředitel František Hrdlička. Ve druhém předkole se jeho klub utká s běloruským Minskem.

Se zděšením, že uslyší o dalším odchodu, poslouchali zprávy ze svého klubu fanoušci libereckého klubu FC Slovan. Z něj během prázdnin zmizely téměř všechny opory: Polák šel do Norimberku, Slepička, Kisel a Lukáš zamířili do Sparty, Pospíšil do skotského Hearts, Dort do Blšan, stále se navíc jedná o přesunu útočníka Doška na Letnou. "Nemyslím si, že jsme o hodně slabší. Chce to hlavně sebevědomí. Jistě, odešli nám kvalitní hráči, ale my rozhodně nechceme hrát o osmý devátý flek. Myslíme výš," prohlásil zkušený obránce Tomáš Janů. "Jsem přesvědčený, že i toto mužstvo může hrát v lize vysoko," myslí si Vítězslav Lavička, který na postu hlavního trenéra vystřídal Slováka Grigu.

Příjemným překvapením minulého ročníku byl Jablonec a i letos by se mohl zařadit mezi úspěšné kluby. Výsledky z přípravy poukazují na dobrou připravenost mužstva. "Všichni pošilhávají po evropských pohárech, já ve skrytu duše taky. Nemusíme se nikoho bát," přiznal kouč Petr Rada. Jablonecký tým přes léto posílili bývalý reprezentant Baranek ze Sparty a opavské duo Laciga, Kiša. Spekuluje se o příchodu sparťanských stoperů Homoly nebo Drobného. "Když se nám budou vyhýbat zranění, věřím, že budeme zase v horní polovině tabulky. Chceme hrát dál atraktivní fotbal," uvedl zkušený záložník Jozef Weber.

Náročnou sezónu čekají v Blšanech. Už tak úzký kádr přes léto oslabil a v přípravě nezaznamenal ani jednu výhru. Skříňku v šatně postupně vyklidili brankář Chvalovský, obránce Müller, záložník Sýkora a další. Na poslední chvíli přišel liberecký Dort. "Každý trenér by rád jenom vítězil, ale k tomu je nutné mít kvalitní kádr. My široký a kvalitní kádr nemáme," nezastíral kormidelník chmelařů Michal Bílek. Že experti označují jeho tým za jistého sestupujícího? "Nedivím se tomu. Za poslední roky jsem si zvyknul, hlavu mi to ale nezatěžuje. Chceme se zachránit, já jako trenér pak věřím, že se co nejvíc přiblížíme středu tabulky," věří.

Premiérově mezi tuzemskou klubovou smetánkou se předvede FK SIAD Most, který vyhrál suverénně druhou nejvyšší soutěž. Úspěšný kádr opustil pouze Zábojník, naopak přišli Škerle, Čížek a Houšť. "Jsem přesvědčen, že jsme na ligu připraveni dobře. Věřím, že budeme předvádět dobrý fotbal, a nebudeme mít starosti se záchranou," prozradil kouč Přemysl Bičovský. "Umístění netipuji, ale pokud budeme mít v zápasech štěstí, tak můžeme být na vrchu druhé poloviny tabulky," domnívá se stoper Jiří Novotný.

Jako první ze severočeských klubů do nového ročníku první ligy vstoupí fotbalisté Blšan, kteří nastoupí v sobotu ve Zlíně. V neděli se v očekávaném derby poměří Most s Teplicemi, Jablonec hostí Slovácko a Liberec hraje v Mladé Boleslavi.

autor: dak
Spustit audio