Šest důvodů, proč se vyplatí pěstovat si doma pažitku

14. červenec 2015

Máte na zahrádce nebo na okenním parapetu vysázenou pažitku? Pokud ne, tak byste možná s jejím pěstováním měli začít. Nejen že skvěle dochutí třeba polévku nebo pomazánku, ale také prospěje vašemu zdraví - najdeme v ní totiž spoustu velmi prospěšných látek. Jaké to jsou a jak nám pomáhají?

1.

Významný je především vysoký obsah vitaminu C, kterého ve 100 gramech pažitky najdeme až 100 miligramů, což je trojnásobně víc, než v citrónu.

2.

Pažitka je také jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu K, který hraje významnou úlohu při budování kostní hmoty, pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku a je tedy velmi prospěšný při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

3.

Najdeme tu také látku Alicin, který snižuje tuhost cév, pomáhá v nich odstraňovat sraženiny a snižuje produkci cholesterolu - proto je pažitka prospěšná v boji s vysokým krevním tlakem a cévními onemocněními.

Nakrájená pažitka

4.

Pažitka pomáhá také při trávicích potížích, protože podporuje chuť k jídlu, tvorbu trávicích šťáv a je účinná proti střevním parazitům.

5.

Obsahuje také více vlákniny, než ostatní cibulovité rostliny - 10 deka pažitky zajistí až 7% doporučené denní dávky vlákniny.

6.

Nezanedbatelný je také obsah vitamínů řady B a minerálních látek, jako jsou železo, mangan, zinek, vápník a betakaroten.

Nevoní vám pažitka? Víme, co s tím!

Někdo se jí ale vyhýbá, protože mu vadí, jak silně voní. A právě pro ty máme jeden malý trik.

Jednou z možností, jak potlačit u pažitky pro někoho obtěžující aroma, je sušení. Tím ale pažitka ztrácí nejen svoji typickou vůni, ale také dost prospěšných látek, zejména vitamín C. O tyto látky bychom se neměli připravovat, proto je lepší ji konzumovat co možná nejvíc čerstvou, případně ji uchovávat zmraženou.

Pažitkovou vůni můžete potlačit pouhým přidáním několika kapek citrónu. Typické aroma vás ani nikoho v okolí nebude obtěžovat a můžete tak třeba v pomazánce využít všechno to, čím pažitka prospívá.

Pažitka

Jestli naopak pažitkové aroma máte rádi, pak ji nekombinujte s jinými bylinami a s některými druhy zeleniny, které mají svoji specifickou chuť a aroma pažitky tak potlačují.

Nevhodná je z toho důvodu kombinace s hráškem, fazolkami, petrželkou, celerem a libečkem. Pokud přidáváte pažitku do polévek nebo omáček, neničte její prospěšné látky varem a jemně posekanou ji přidávejte až do mírně vychladlých pokrmů.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio