Senioři z Bystřan a Drážďan představují společně v teplickém muzeu své Stromy života

28. březen 2022 14:26

Klienti Domova důchodců v Bystřanech na Teplicku vytvořili koláže o svém životě. Projektu se účastnilo taky partnerské zařízení pro seniory v Drážďanech. Zarámované plakáty pod názvem Stromy života právě vystavuje Regionální muzeum v Teplicích.

Dušan Kukal, filmový scénárista, producent a taky bývalý ředitel teplického muzea, zahájil výstavu koláží, které vytvořili obyvatelé bystřanského domova důchodců.

Svůj strom života tady představila třeba téměř 82letá Marie Poláková. Narodila se na Moravě, ale od dětství žije na Teplicku.

„Tam dole jsou tatínek, maminka a já v peřince, pak je tam první přijímání, já s manželem a nahoře mám tři děti – syna a dvě dcery. Jsem poslední z rodu kulaků. Vystěhovali nás z Moravy až sem na sever," “poodhaluje rodinnou historii paní Marie.

Stromy života poodhalují životní příběhy jejich autorů

Nejdřív do Razic u Bíliny, s manželem pak bydleli v Radovesicích, a když vesnici kvůli těžbě uhlí doly zasypaly, dostali byt na sídlišti v Bílině.

„Mám své fotky pohromadě, ale protože vyšívám, tak na jejich prohlížení nemám čas – ani mě to nenapadne. Ale teď, když jsem to viděla takhle všechno pohromadě…“ neskrývá dojetí paní Marie.

Na svůj život zavzpomínal kolážemi taky Henry Weidemann, ročník 1940: „Můj život začal v Hamburku, za války jsme se stěhovali do Čech, odkud maminka pocházela. Našel jsem potom tátu, jel jsem se podívat do Hamburku, a moc se mi to líbilo. To cestování taky – projeli jsme Mallorcu, Rhodos, Madeiru, Ameriku, Kanadu, Aljašku. Zajímavý život,“ vzpomíná.

Přinesl mu ale i těžké chvíle – třeba úmrtí 33leté dcery.

Spustit audio

Související