Krupka přestavěla chátrající hotel na byty s pečovatelskou službou pro seniory. Nájemníci se tam nastěhují v dubnu

17. březen 2022 13:37

Z bývalého hotelu v centru Krupky na Teplicku je bytový dům pro seniory. Chátrající budovu koupilo město, které tak chtělo tak předejít vzniku problémové ubytovny. Nájemníci se do někdejšího hotelu Horal na náměstí začnou stěhovat v dubnu.

Obyvatelé Krupky byli na výsledek přestavby zvědaví. Na prohlídku, kterou vedení města zorganizovalo ještě předtím, než se nastěhují nájemníci, jich přišly desítky.

Hotel Horal v Krupce se proměnil na byty pro seniory

„No, mladý přestavují domeček – všude se bourá, seká. V tom se nedá bydlet. A také nevím, jak dlouho ještě budu chodit – je mi 78, tak tady by bylo všechno při ruce. A pečovatelky tam budou taky,“ popisuje Věra Kousalová.

V Krupce žije skoro 50 let. Z rodinného domu by se chtěla přestěhovat do nové garsonky na Mariánském náměstí. V někdejším hotelu Horal jich vzniklo 17. Byt v přízemí je zcela bezbariérový, do ostatních se nájemníci dostanou výtahem.

O byty v budoucím domově pro seniory byl velký zájem

Podle místostarosty z hnutí Krupka náš domov Rostislava Kadlece radní už byty přidělili: „Byla možnost, aby se přihlásil každý napříč krajem. Zájem byl ale takový, že se jedná výhradně o seniory z Krupky.“

Za metr čtvereční zaplatí 150 korun, celková měsíční platba vyjde na zhruba 10 000 korun.

Město chátrající budovu v centru koupilo v roce 2017 za 10 milionů korun a hledalo dotace na přestavbu. Opoziční hnutí Zdravá Krupka tehdy výši kupní ceny kritizovalo – poukazovalo na to, že předchozí majitel pár měsíců předtím za hotel zaplatil o téměř 4 miliony korun méně.

Oprava za 42 milionů korun začala před rokem – teď už je hotová, dělníci ale ještě dokončují úpravu okolí.

„Zhruba do měsíce tady bude velká terasa, kterou budou mít senioři k užívání. Ten prostor bude oplocen,“ dodává místostarosta města Rostislav Kadlec.

Město už má dva pečovatelské domy pro seniory, tento je třetí.

Spustit audio

Související