Klienti v domovech pro seniory si od 1. března připlatí za stravu a pobyt

1. březen 2022 13:41

Klienti pobytových sociálních služeb si od 1. března připlatí. Začíná totiž platit nová úhradová vyhláška, která umožňuje provozovatelům domovů pro seniory navýšit platby za stravu a pobyt.

Celkově by se cena měla zvednout o pětinu, tedy zhruba o 2300 korun. Úhradovou vyhlášku, která určuje maximální měsíční poplatek za pobyt a stravu na den, ministerstvo sociálních věcí neměnilo od roku 2014. Domovy pro seniory proto její zvýšení přivítaly.

Podle vedení krajské asociace poskytovatelů sociálních služeb některé domovy pro seniory zvednou poplatky na možné maximum, jiné plánují zvýšení o 10 až 15 procent.

Například městský domov pro seniory v Chomutově podle ředitelky Aleny Tölgové maximálního možného navýšení cen nevyužije. Naopak v Mostě se navýšení ke 20 procentům blíží.

Podle ředitele krajské asociace poskytovatelů sociálních služeb Vladimíra Vopelky jde sice o razantní, skokový nárůst poplatků, podle něj ale bylo takové zvýšení cen nutné, a to hlavně kvůli výraznému zdražení energií v průběhu konce minulého roku. Pokud by se úhradová vyhláška neměnila, byly by některé domovy pro seniory donucené třeba k tomu, aby nevydávaly dopolední a odpolední svačiny. 

To, že by někdo přišel o místo v domově pro seniory kvůli tomu, že nebude mít na zaplacení vyšších poplatků, nehrozí. Kvůli nízkým příjmům totiž nesmí být nikdo vyloučený ze sociální pobytové služby. Za ty, kdo nebudou mít na zaplacení stravy a pobytu po zdražení služeb, doplatí dlužné částky buď rodina nebo zřizovatel domova, tedy město anebo Ústecký kraj.

Do 28. února byla takových lidí podle odhadů zřizovatelů domovů pro seniory asi desetina. Od dnešního dne by mělo jít asi o 15 procent klientů. Například Most za ně v minulosti doplácel kolem 10 000 korun měsíčně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související