Senioři v Mostě postavili z krabic původní podobu města

13. květen 2018

Oživili si tak vzpomínky na starý Most. Výsledek jejich práce si teď můžou prohlédnout návštěvníci mostecké knihovny.

Desítka seniorů z Mostu vyráběla tři měsíce z krabic a lepenky domy, budovy úřadů nebo náměstí. Dohromady mají připomínat podobu starého města, které zmizelo ve druhé polovině minulého století kvůli těžbě uhlí. S nápadem přišla studentka ústecké univerzity, která tak chtěla oživit vzpomínky seniorů na starý Most. Městečko z krabic je k vidění v mostecké městské knihovně:   

„Na národním výboře jsem se v roce 1959 vdávala,“ vysvětlila Hana Laudová, jak si vybrala svůj objekt. Stejně jako devět dalších seniorů lepila domečky z krabic tři měsíce. „Ve starém Mostě na Druhém náměstí jsem se v Oděvech i vyučila,“ dodala.

Ve starém původním Mostě ještě před jeho demolicí žila i Jaroslava Adamcová. I jí vzpomínky pomáhaly vytvářet krabicové městečko: „Dělala jsem nemocnici, kiosek, muzeum a národní výbor,“ vyjmenovává, na čem se podílela.

Městečko vystavené v mostecké městské knihovně má rozměr zhruba 4x2 metry. S nápadem na jeho stavbu a zároveň oživení vzpomínek na starý Most, přišla studentka ústecké univerzity Adriana Gyrová: „Pro svůj projekt jsem si vybrala právě seniory, protože mají spoustu zkušeností a historek ze starého Mostu.“

Podle terapeutky z domova seniorů v Mostě Věry Hampízové mají příjemné vzpomínky spolu s rukodělnou prací na seniory dobrý vliv. „Na své dětství a mládí a starý Most strašně rádi vzpomínají,“ potvrzuje terapeutka.

Výstava Město z krabic v Městské knihovně v Mostě potrvá do konce května.

Na starý Most senioři rádi vzpomínají
Spustit audio

Související