Sběratel ramínek

28. červen 2012

Předmětem sběratelské vášně je kdeco. Někdo sbírá známky, pivní etikety, obaly od žvýkaček, jiný zase brouky, motýly, stará auta, kola, modely letadel... Sbírka důchodce Zbyňka Pěnky z Litoměřic je ale skutečně neobvyklá. Pan Pěnka totiž sbírá šatní ramínka.

„Snažil jsem se na internetu najít podobného šílence, jako jsem já, ale nikoho jsem nenašel...“ říká Zbyněk Pěnka a pokračuje: „První ramínko si pamatuji – na jedné půdě byla legionářská uniforma a ta visela na ramínku, mohlo být z roku 1917... V současné době mám něco kolem dvě stě devadesáti, tři sta kousků...“

S majitelem neobvyklé sbírky šatních ramínek Zbyňkem Pěnkou rozmlouval v Litoměřicích redaktor Miroslav Zimmer.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.