Sanace nestabilního svahu nad uzavřenou silnicí z České Kamenice do Kytlic začne během pár týdnů

28. srpen 2023 14:14

Během několika týdnů má začít sanace nestabilního svahu nad silnicí z České Kamenice na Děčínsku do Kytlic. Silnice je pro dopravu uzavřená už téměř rok a lidí z Kytlic musí do práce, na nákupy nebo do škol jezdit po dlouhých objížďkách.

Podle Aleše Kociána, vedoucího správního úseku Děčín ze Správy a údržby silnic Ústeckého kraje, by práce na sanaci svahu nad uzavřenou silnící měly začít během pár týdnů.

Na konci srpna uplyne lhůta, do kdy se mohou neúspěšní uchazeči výběrového řízení o zakázku na sanaci svahu odvolat, a pokud se nikdo z nich neodvolá, práce mohou začít. Podle smlouvy by pak měla být sanace hotová do konce letošního roku – do konce roku by tedy měla být otevřená i silnice.

Silnice už je uzavřená téměř rok. Obyvatelé Kytlic sice mají k dispozici objízdné trasy, ty jsou ale i o 20 kilometrů delší. Navíc se nejkratší objízdná trasa přes Křížový buk v zimě neudržuje, a tak museli lidé z Kytlic jezdit v zimě přes Polevsko.

Sanaci nestabilního svazu zaplatí společně Kytlice, Česká Kamenice a Ústecký kraj

Nad uzavřenou silnicí, která je vlastně jedinou pohodlnou přístupovou komunikací do Kytlic, je asi 180 tun nestabilních balvanů, které je nutné odstranit. Na začátku uzavírky ale vlastně nebylo jasné, kdo má sanaci, která bude stát asi 15 milionů korun, zaplatit.

Svah sice patří České Kamenici, silnice je ale krajská. Tady nastala podobná situace, jako před lety ve Hřensku, kde spadly na silnici dva obrovské skalní bloky. Svah přitom patřil národnímu parku České Švýcarsko a silnice byla státní.

Dohady o tom, kdo zaplatí sanaci svahu a odstraní balvany, se táhly několik let, až nakonec skončily u soudu. Podle jednoho zákona totiž odpovídá za skálu a balvany, které z ní odpadávají provozovatel silnice a podle druhého zase národní park.

Nakonec se tři samosprávy, tedy Česká Kamenice, Kytlice a Ústecký kraj dohodly, že se na ní budou finančně podílet společně, a to podle jednotlivých rozpočtů. Kytlice do celé věci vloží 300 000 korun, Česká Kamenice víc než milion a zbytek doplatí kraj.

Navíc českokamenická radnice nechala zhotovit a také zaplatila 350 000 korun za projektovou dokumentaci na práce, aby se celá věc neúměrně neprotahovala.14:14

Spustit audio

Související