Obyvatelé Kytlic se možná ještě letos dočkají otevření spojovací silnice do České Kamenice

24. únor 2023 14:30

Obyvatelé Kytlic na Děčínsku se možná už letos dočkají otevření neprůjezdné silnice do České Kamenice. Uzavírka kvůli nestabilnímu svahu a padajícím kamenům jim komplikuje dojíždění do práce a do škol od loňského léta. Ty nejnebezpečnější kameny by měla odborná firma stabilizovat už letos v létě, poté by mohla být silnice opět průjezdná.

Uzavírka komplikuje život celé vesnici. „Jsme tady všichni naštvaní – celá vesnice. Kytlice jsou kvůli tomu dost odříznuté od okolí,“ konstatuje paní Veronika.

Česká Kamenice, které svah patří, se pře se Správou a údržbou silnic o to, kdo vlastně za práce na svahu a stabilizaci kamení zaplatí. Nejedná se ale o malou částku a tak hrozilo, že tenhle spor skončí u soudu a kytličtí se otevření silnice jen tak nedočkají.

Na sanaci nejnebezpečnějších kamenů se budou podílet společně Kytlice, Česká Kamenice i Ústecký kraj

Nakonec se ale obě strany dohodly na kompromisu. „Podařilo se nám najít model, v rámci kterého by, tedy doufejme, mělo dojít ke stabilizaci toho svahu a otevření silnice,“ potvrzuje nezávislý starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

To potvrdil i Jindřich Franěk z krajského úřadu: „Aktuálně je zpracován návrh dohody mezi Ústeckým krajem, městem Česká Kamenice a obcí Kytlice, že by se všechny strany podílely na finančních nákladech na sanaci těch nejnebezpečnějších kamenů.“

A tak se z původních 20 milionů korun staly čtyři miliony. „Jsme dohodnutí, že Kytlice do toho dají příspěvek 300 000 korun, kraj zaplatí zbytek a město ponese náklady ve výši 25 procent celkových nákladů,“ přibližuje českokamenický starosta.

Podle Papajanovského ale nemusí zabezpečení nejnestabilnějších skal automaticky znamenat, že bude silnice průjezdná. Záležet bude na posudku statika. Finanční spoluúčast ještě navíc musí schválit zastupitelstva obou obcí a samotného kraje.

Spustit audio

Související