Obec Kytlice odjakživa lákala turisty i chalupáře. Zamilovali si ji Brodský i Horníček

25. květen 2021

Kytlice na Děčínsku je oblíbenou destinací turistů, kteří touží po panenské přírodě. Vydejte se tam teď společně s námi – prozradíme vám, co všechno v obci a jejím okolí stojí za návštěvu.

Před tím, než vstoupíte do Kytlice, dopřejte si výstup na zalesněný hřbet Břidličný vrch, nebo na Pustý zámek, skalní útvar v údolí říčky Kamenice.

Kytlickou silničku lemuje romantická železnice. Říčku Kamenici zase lemují zalesněné stráně a nádherné, opečovávané podstávkové chalupy.

V Kytlici, vesnici roku 2018, se projděte k rybníku či ke kostelu sv. Antonína Paduánského – na přilehlém hřbitově je také hrob Miroslava Horníčka, který měl v obci chalupu. Chalupařil tady i Vlastimil Brodský.

V Kytlici-Mlýnech pak určitě stojí za návštěvu lesní divadlo se skalním pódiem.

Za návštěvu stojí i řemeslný pivovárek a obecní dům. Není to ledajaký obecní dům. Kromě obecního úřadu jsou v něm byty se seniory s výtahem, školka, pošta, muzeum historické školy, loutkové divadlo.

Silnička pokračuje podél toku Kamenice i dál, až ke kouzelnému viaduktu. Za ním se objeví lužickohorské lesy s Hraničním rybníkem a Valdštejnskou skálou.

Spustit audio

Související