Sáhněte po droždí, když špatně spíte nebo jste unavení. Ne jen při pečení
Čím je užitečná kostka čerstvého droždí? V jednom gramu droždí se nachází miliardy kvasinek, protože je uchováváme v chladu, kde kvasinky nejsou aktivní.
Čerstvé droždí můžete jíst i jen tak, nejlépe rozmíchané ve vodě nebo mléce, obsahuje vitamín B a jeho konzumace prospívá činnosti srdeční a nervové soustavy. Zlepšuje trávení i stav pokožky, vlasů a nehtů.
Sáhněte po něm, když špatně spíte a jste unavení. Droždí oceníte nejen při pečení, ale vyrobit se z něj dá i chutná pomazánka nebo knedlíčky do polévky.
Účinná je i čistící pleťová maska: kvasnice rozdrolte, rozpusťte v teplé vodě na kaši a na pleti nechte působit 10 minut.
Pozor, čerstvé droždí brzy podléhá plísni, můžete ho tedy zamrazit a vždy zhruba hodinu před použitím nechat v pokojové teplotě rozmrazit.
Související
-
Droždí je prospěšné díky vitamínu B, jiný význam pro tělo nemá
Mám velmi ráda droždí, jím ho každý den, nemůžu si ublížit? Tak zněl jeden z dotazů ve výživové poradně.
-
Drožďová pomazánka
Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.