S Martinem Záhlavou o bylinkách a jarním detoxu

Jarní detoxikace těla lidem prospívá. Tělo je po zimě zanesené – proto je dobré si dopřát nejen odlehčený jídelníček, ale můžeme očistě dopomoct i konzumací jarních bylinek. Znalec bylin Martin Záhlava poradil, jaké rostliny vybrat a jak s nimi naložit.

Většina bylinek pomáhá odplavovat nežádoucí látky z těla ven. „Zároveň pozitivně ovlivňují funkci močového měchýře a ledvin,“ doplňuje Martin Záhlava.

Bylinky nečistí pouze samotné tělo, ale pomáhají vyčistit i krev. Do těla dodávají chlorofyl a mnoho prospěšných vitamínů. „Například se říká, že v kopřivě je mnohonásobně víc vitamínu C, než je třeba v citronu.“

Česnek medvědí (Allium ursinum)

Na jaře můžeme sbírat především divoce rostoucí rostliny. „Takže kopřiva, také bršlice-kozí noha, podběl, dále plicník lékařský, pupeny břízy a olše,“ vypočítává Martin Záhlava. Dodává, že brzy doroste i medvědí česnek, který najdeme běžně v přírodě – nejčastěji v lese pod stromy vedle potoka.

Pokud máme možnost, je podle Martina Záhlavy nejlepší konzumovat čerstvé bylinky. „Pokud si chceme dělat směs, je dobré si ve větším množstvím takhle mladé bylinky natrhat a nasušit si je.“

K tomu je nejlepší teplé stinné místo. Rostliny můžeme ale zpracovat i dalšími způsoby. Například udělat z nich pesto, tinkturu nebo domácí sirup. Pokud si chceme dopřát jarní detoxikační kůru, můžeme si udělat ze směsi bylinek odvar, který je dobrý popíjet třikrát denně.

Bršlice kozí noha

„Také se dá udělat smoothie z bylinek. Momentálně je moc dobré smoothie z bršlice. Natrháte čerstvé mladé lístky, které chutnají lehce oříškově, dáte je do mixéru spolu s vodou a rozmixujete,“ navrhuje Martin Záhlava.

Rozmixované bylinky je dobré dosladit například medem a dochutit citronovou šťávou.

autor: Milan Král
Spustit audio