S králem Šalamounem za zády: Tajemný chrám v Izraeli a letošní plány výzkumu Měsíce, Slunce či Marsu

17. leden 2022

Čeští archeologové a chrám v Tel Moca (4:21) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Voda na Zemi (20:49) – Kosmonautika 2022, 3. část: Měsíc, Slunce, Merkur a Mars (25:46)

V úvodním přehledu zajímavostí se věnujeme smutné bilanci výskytu gepardů indických na území Íránu, kde příliš nefunguje program na jejich ochranu, představíme vám objev dosud největší zkameněliny ichtyosaura nejen na Britských ostrovech, prozradíme co nového o dávném osídlení přinesl výzkum jezerních usazenin na faerském ostrově Eysturoy, zmíníme se o úspěšném rozbalení teleskopu Jamese Webba ve vesmíru a nakonec vám představíme čínské plány výstavby orbitální stanice Tchien-kung.

Tajemný chrám v Tel Moca

Čeští zástupci na vykopávkách

Badatelé z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy se už delší čas pravidelně účastní archeologických výzkumů v Izraeli. Byli díky tomu u řady zajímavých objevů. Někomu by mohla kombinace teologie s archeologií připadat přinejmenším zvláštní, ale právě u výzkumů v Izraeli může být spolupráce těchto dvou (a dalších příbuzných) oborů velmi prospěšná a nést zajímavé ovoce. Právě na území Izraele se totiž odehrálo nejvíce událostí, popisovaných v Písmu svatém – tedy v Bibli. Není divu, že se badatelům, kteří odkrývají starověkou minulost Svaté země, někdy říká „bibličtí archeologové“.

Pod novým dálničním mostem na hlavním tahu z Tel Avivu do Jeruzaléma panuje obrovské hemžení několika desítek lidí

Jak se vůbec čeští odborníci k výzkumům v Izraeli dostali? O tom jsme si povídali s archeologem, historikem a teologem v jedné osobě Filipem Čapkem z katedry Starého zákona Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Kde všude během let naši archeologové v Izraeli působili a které z těch lokalit jsou podle nich nejvýznamnější? Mohl by být chrám, zkoumaný našimi a izraelskými badateli v lokalitě Tel Moca dosud nenalezeným Prvním nebo také Šalamounovým chrámem? Dá se zjistit, jaký kult tam probíhal a komu byl chrám zasvěcen?

Kosmonautika 2022: Měsíc, Slunce i Mars

Evropská sluneční sonda Solar Orbiter a americká Parker Solar Probe

Před týdnem jsme se v přehledu letošních očekávaných kosmonautických událostí věnovali především dění na Mezinárodní vesmírné stanici a aktivitám soukromých společností. Dnes se vydáme na Měsíc, prostřednictvím přístrojů budeme nahlížet k Slunci a vydáme se po stopách výzkumných kosmických aparátů, jejichž cílem byly a jsou terestrické planety Sluneční soustavy.

Jak říká odborník na kosmonautiku Dušan Majer, mimo jiné šéfredaktor webu Kosmonautix.cz, u Měsíce bude v roce 2022 opravdu hodně živo. Co se týče výzkumu Slunce, tam má svá želízka v ohni řada zemí, včetně České republiky. V letošním roce se nebude dít nic zásadního ani u Venuše, ani u Merkuru, kde se něco velkého alespoň chystá. Velmi živo bude naproti tomu u Marsu.

Spustit audio

Související