S Helmutem Kopetzkym o knížce Byl jsem Sudeťák. Medailonek Rity Schober. Oybin a Hochwald

7. červen 2024

V první části dnešního pořadu se ještě jednu ohlédneme za letošním ročníkem knižního veletrhu Svět knihy, který se konal na pražském výstavišti. Hlavním tématem byla letos německojazyčná literatura.

Mezi hosty tohoto programu byl také Helmut Kopetzky. Rodák z Šumperku, který od dětství žije v Německu. Zde je známým rozhlasovým režisérem a scénáristou, pracoval také pro televizi. Pro ni natáčel především dokumenty o soudobých dějinách, o Sovětském svazu a Rusku, jižní Americe a Blízkém východě.

V Praze Helmut Kopetzky představil svou autobiografickou knihu s názvem Byl jsem Sudeťák/Ich war ein Sudetjak. Nejen o ní povídal i v našem pořadu.

Rita Schober, literární vědkyně z Rumburku

Ve výročí týdne si připomínáme literární vědkyni Ritu Schober. Narodila se 13. června 1918 v Rumburku jako Rita Tomaschek. Po maturitě se zapsala ke studiu románských jazyků a filologie na německou Karlovu univerzitu v Praze.

Těsně před skončením války složila doktorát a o pár měsíců později byla vysídlena do sovětské okupační zóny, pozdější Německé demokratické republiky. Zde se dál věnovala románským jazykům, zejména francouzštině a francouzské literatuře.

Nejprve přednášela na univerzitě v Halle, pak odešla na Humboldtovu univerzitu v Berlíně. Následovala tak svého učitele, významného německého filologa a spisovatele Victora Klemperera, u kterého také habilitovala.

V 60. letech se Rita Schober stala členkou východoněmecké akademie věd a stanula v čele fakulty sociálních věd Humboldtovy univerzity. Od 70. let byla členkou výkonné rady UNESCO a také rady PEN klubu NDR.

Ve svých vědeckých pracích se Rita Schober zabývala francouzskými autory, mimo jiné Louisem Aragonem nebo Emilem Zolou. Je autorkou nebo spoluautorkou asi 70 knih. Rita Schober zemřela v roce 2012 v Berlíně.

Oybin a Hochwald

Poslední příspěvek patří Oybinu, lázeňskému městečku v Lužických horách. Je známé především díky zřícenině stejnojmennému skalního hradu a klášteru. Méně známá je turistická chata na vrchu Hochwald – Hvozd, odkud je krásný výhled na celé hory.  Pozvánku připravili kolegové z naší partnerské stanice MDR 1.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio