Rýzmburk čeká světlá budoucnost

9. srpen 2008

Hrady byly kdysi sídlem šlechty, ale jak jdou léta, mnohé se mění. Vlastnit hrad, to dneska není žádné terno. Chce to hodně peněz na údržbu. Ale jsou případy, kdy si lidé uvědomují, že hrad se může stát zajímavou turistickou atrakcí.

Týká se to i zříceniny hradu Rýzmburka v Oseku na Teplicku. Zbytky hradu by chtěla zdarma získat tamní radnice. Jedná proto s dosavadním vlastníkem, Státním podnikem Lesy České republiky. Jednání trvají už dlouho a teď se konečně zdá, že by mohlo dojít ke shodě. Více se dozvíte z rozhovoru redaktora Českého rozhlasu Sever Jana Beneše se starostou Oseka na Teplicku Jiřím Hlinkou. Hrad Rýzmburk neboli "Obří hrad" je považován za jeden z nejrozsáhlejších královských hradů v Čechách. Prý jej velikostí předčí jen Pražský hrad. Býval asi 250 metrů dlouhý a 60 až 95 metrů široký. Počátky samotného hradu Rýzmburk sahají do 13. století.

autoři: Jan Beneš , David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.