Rybízová bublanina
Můžete udělat i s malinami nebo borůvkami – ale pak uberte cukru. Množství je na dvě koláčové formy.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- ¾ hrnku cukru
- 1 vejce a 1 bílek navíc
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku mléka
- špetka soli
- rybíz
- tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
- cukr moučka s vanilkovým cukrem na posypání
Postup:
- Ušleháme vejce a bílek s cukrem, přišleháme olej a pak vmícháme mléko.
- Vmícháme mouku s prosátým kypřicím práškem a špetkou soli.
- Těsto vlijeme na plech nebo do dvou koláčových forem – předem je vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme a vysypeme moukou.
- Posypeme rybízem – ten předem opláchneme, necháme okapat a očešeme vidličkou ze stonků.
- Upečeme ve střední troubě, necháme zchladnout a pak ještě poprášíme cukrem moučkou s vanilkovým cukrem.
Související
-
Piškotová bublanina s rybízem a šlehačkou
Nakyslý rybíz dobře kamarádí se sladkým těstem a šlehačkou.
-
Meruňková bublanina
Začíná meruňkobraní a jestli nestíháte jíst a zavářet, upečte si taky bublaninu.
-
Třešňová bublanina
Při současných cenách třešní je to skoro luxus, ale třeba máte třešně na zahradě nebo je má soused...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.