Rozhledna na Pastýřské stěně aneb „Děčínské nebíčko“

12. říjen 2018

Když zvednete oči od děčínského labského nábřeží, uvidíte na skále bílý zámeček. Restaurace s nádherným panoramatickým výhledem tu stávala už v roce 1890, dnešní podoba je z roku 1905. Podmokelští mohli shlížet na protější Děčín opravdu „svrchu“. Z teras kolem restaurace se lidé rozhlíželi a terasy sloužily také jako společenská setkáváním – třeba tanečním nedělím.

Lokalita: Pastýřská stěna v Děčíně

GPS: 50°46'48.065"N, 14°12'15.809"E

Nadmořská výška: 288 m

Celková výška: 18 m

Otevírací doba: v době otevření restaurace, běžně od 11:00 do 17:00

Výhled: město Děčín, rozhledny Chlum a Sokolí vrch

Pastýřská stěna je výrazný skalní pískovcový masiv uprostřed Děčína nad řekou Labe. Je to i název lesoparku na vrcholu masivu. Díky své poloze je cílem vycházek a výletů už od 19. století, kdy prostor upravil a zpřístupnil Horský spolek pro České Švýcarsko – letopočty ve skále na cestě z jihu připomínají zbudování přístupových cest a pěšin.

Přístupových cest na Pastýřskou stěnu je mnoho. Můžete přijet po příkré silnici vilovou čtvrtí kolem děčínské zoologické zahrady autem. Z jihu vede nahoru klikatá pěšina po hraně masivu, vede od železničního valu, je značená žlutě, a je na ní spousta vyhlídkových terásek a odpočívadel.

Od Tyršova mostu vede červená a je trochu náročnější. Po červené byste došli dále až na další rozhlednu, Děčínský Sněžník. Z východní strany můžete nahoru vystoupat po jištěné horolezecké cestě – ferratě. Je rozdělena do několika cest podle náročnosti. Stačí si jen vybrat!

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.