Rostliny pěstované na balkoně nejvíc trpí špatnou zálivkou, radí zkušený zahradník

23. květen 2024

Čínské přísloví říká, že zahrádka nás dokáže udělat šťastnými po celý život. Ne každý si ale zahrádku může dovolit. Radost ze zahradničení nám ale může přinést i obyčejný balkon.

„Pro začátek pěstování na balkóně se musíme rozhodnout, zda chceme pěstovat okrasné květiny, listovou zeleninu nebo popřípadě bylinky,“ radí ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse v Děčíně Libor Kunte.

Pokud se rozhodneme pro pestré dlouhotrvající květy na výslunných místech, tak jsou nejvhodnější petúnie, million bells, surfínie, nebo také muškáty, které mohou být i převislé. Na více stinných místech jsou vhodné begónie a plektrantusy, neboli molice, u kterých existuje velké množství druhů.

Pro pěstování ovoce a zeleniny v truhlíkách nebo kontejnerech existují speciální vyšlechtěné odrůdy, které nejsou tak vzrůstné, třeba jako broskvoň bonanza. „Můžeme pěstovat drobné ovoce, jako jsou třeba borůvky, zkrátka ovoce, které není tak rozměrné, protože těžko budeme na balkóně pěstovat ořešák,“ usmívá se Libor Kunte.

Růst v nádobách malých rozměrů splňují bylinky, a proto si jako milovníci vaření můžeme zdokonalit svá jídla třeba majoránkou nebo petrželí.

Nejčastější chyba při zahradničení na balkóně je podle Libora Kunteho nevhodná zálivka. V posledních letech vývoj vybavení pro zahradníky pokročil, a tak díky samo zavlažovacím truhlíkům rostlina nepřeschne, protože truhlík sám redukuje zavlažování rostlin pro dostatek vláhy. Balkonoví pěstitelé by ale měli mít na paměti, že v truhlících je málo substrátu, a proto je potřeba rostliny více hnojit než na záhoně.

autoři: Leona Hadáčková , Redakce ČRo Sever , Anežka Kühnerová
Spustit audio

Související