Roštěná s rýží

Dnes je to kvůli ceně hovězího poměrně luxusní záležitost, ale stojí za to.

Suroviny:

4 roštěnky

sůl

pepř

1 velká cibule

2 lžíce sádla

2 šálky rýže basmati

1 lžička oleje

sůl

4 hřebíčky

Postup:

  1. Roštěnky naklepeme, nakrojíme okraje, osolíme, opepříme a na sádle z obou stran opečeme.
  2. Přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme do zlatova, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
  3. Rýži propláchneme, zalijeme studenou vodou, necháme asi hodinu stát, znovu propláchneme.
  4. Do kastrolu ke 2 šálkům rýže přidáme 4 šálky vody, osolíme, kápneme oleje, přidáme hřebíčky a uvedeme do varu.
  5. Oheň hned stáhneme, necháme 5 minut dusit pod pokličkou, pak kastrol zabalíme do utěrky, přikryjeme dekou a 20 minut necháme dojít.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.