Moravské roštěnky

Stejně dobře to jde z masa vepřového.

Suroviny:

4 plátky ze zadního hovězího nebo roštěnky

2 vejce

strouhanka

sůl

pepř

tuk na smažení

vývar

Postup:

  1. Maso lehce naklepeme, nařízneme okraje, osolíme, opepříme.
  2. Na vál nebo prkénko dáme vrstvu strouhanky, položíme na ni plátky masa, posypeme další strouhankou a paličkou na maso strouhanku do masa vklepeme.
  3. Pak roštěnky smočíme v rozšlehaných vejcích a hned smažíme v předem rozehřátém tuku. Smažíme po obou stranách.
  4. Osmažené roštěnky naskládáme vedle sebe do pekáčku nebo kastrolu, přilijeme trochu tuku ze smažení a zalijeme vývarem do výšky masa. Zakryjeme a dusíme do měkka buď v troubě, nebo na sporáku.
  5. Podáváme s bramborem, doplníme třeba fazolkami nebo hráškem s mrkví nebo zeleninou podle vlastní chuti.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová!

Související

  • Roštěnky z Bornea

    Suroviny: 4 plátky hovězí roštěnky, 2 velké bílé cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička mletého muškátového...

  • Zapečené roštěnky

    Málo práce a velký efekt – tak by se dalo charakterizovat tohle jídlo.

  • Vídeňské roštěnky

    Budou vám povědomé stejně jako Maďarům nebo Slovákům – zkrátka dobrý recept všude domov má.