Vídeňské roštěnky

Budou vám povědomé stejně jako Maďarům nebo Slovákům – zkrátka dobrý recept všude domov má.

Suroviny:
4 plátky z nízkého roštěnce
200 g cibule
2 větší lžíce másla
hladká mouka
1/8 litru hovězího vývaru
sůl
pepř

Postup:

1. Cibuli nakrájíme na kroužky.

2. Roštěnky naklepeme, nařízneme jim okraje, aby se nekroutily, osolíme, opepříme a jednu stranu obalíme v mouce.

3. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, roštěnky na něm nejdřív moučnou stranou opečeme, pak obrátíme a opečeme i z druhé strany. Odložíme na teplý talíř.

4. Ve výpeku na pánvi opečeme kroužky cibule, přilijeme vývar, necháme přejít var a tímto sosem pak přelijeme roštěnky na teplém talíři. Jako přílohu volíme vařené nebo opečené brambory.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.