Roštěná na kaparech
Kapary používala už Magdaléna Dobromila Rettigová a ta věděla, co je dobré.
Suroviny:
4 plátky roštěné
2 lžičky naložených kapar
1 větší cibule
sůl
pepř
olej
případně šálek smetany
Postup:
- Nahrubo nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Odhrneme ji stranou.
- Plátky masa naklepeme, nařízneme v okrajích, osolíme, opepříme a zprudka opečeme po obou stranách na oleji s cibulí.
- Podlijeme horkou vodou, přidáme kapary a udusíme doměkka. Kontrolujeme tekutinu, aby se zcela nevyvařila.
- Kdo rád vydatnější sos, může přidat trochu smetany na vaření nebo šlehačky v závěru dušení. Podáváme s dušenou rýží.
Související
-
Kapary jako pochoutku lidé buď milují, nebo nesnáší. Málokdo ví, že se hodí i na jarní očistnou kúru
Kapara trnitá roste ve Středomoří. Nás dneska budou zajímat květy tohoto hezkého, i když pichlavého keříku.
-
Kuřecí stehna na kaparech
Kapary jsou naložená, ještě nerozvitá poupátka keře kapary trnité a dodávají pokrmům zvláštní pikantní chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.