Rok od komunálních voleb: Vedení Děčína vydrželo vládnout jen půl roku, v Brodci se zas nenašel nikdo, kdo by chtěl obec spravovat

25. září 2023 14:39

Už je to rok od posledních komunálních voleb. V některých městech se vládnoucí koalice rozpadla, jako třeba v Děčíně. Jinde se zas nenašel nikdo, kdo by měl zájem spravovat ve svém volném čase obecní záležitosti, což je případ Brodce na Lounsku.

Jen půl roku vydržela po volbách vládnoucí koalice ANO a SPD na děčínské radnici. Rozkol způsobil někdejší náměstek primátora Jan Skalický, který byl odvolán na návrh svého někdejšího spolustraníka, primátora Jiřího Anděla.

Podle primátora nevykazoval náměstek Skalický téměř žádnou činnost a často se na zasedáních zastupitelstva probírala i jeho účast na proruských demonstracích. Navíc před samotným nástupem do funkce řešil soud Skalického změnu bydliště, kdy se měl podle několika navrhovatelů do Děčína účelně před volbami přestěhovat. Soud ale návrh zamítnul.

Pro odvolání prvního náměstka hlasovali i zástupci původní koalice. Sám Skalický s postojem primátora nesouhlasil a naopak se snažil na program zastupitelstva dostat Andělovo odvolání. Pro to ale nesehnal dost hlasů. Odvoláni byli naopak další radní – tím se rozpad koalice ANO a SPD potvrdil.

Nová koalice, složená z hnutí ANO, Volby pro Děčín a hnutí Náš Děčín, podepsala memorandum o spolupráci v polovině května letošního roku, v 27členném zastupitelstvu má pohodlnou většinu 18 hlasů.

O vedení Brodce není zájem

Zatímco v Děčíně se rozpadla a znovu utvořila koalice, Brodec na Lounsku už rok spravuje ministerský úředník. V obci s necelými 90 obyvateli nikdo opakovaně nesestavil kandidátní listinu do komunálních voleb. Po řádném termínu loni v září následovaly dva termíny pro dodatečné volby. Třetí vyhlásil ministr vnitra na 9. prosinec letošního roku. Kandidátky je možné podat do 4. října.

Podle Jany Hruškové, která před rokem v pozici starostky Brodce skončila a už nekandidovala, případné zájemce nejspíš odrazuje neuvolněná funkce, které by museli věnovat svůj volný čas.

Spustit audio

Související