V Ústeckém kraji se budou v červnu opakovat volby jen ve třech obcích. V Brodci nikdo nepodal kandidátní listinu

13. duben 2023 11:42

Ve třech obcích v Ústeckém kraji se v červnu budou opakovat komunální volby. Rozpadla se tam zastupitelstva, proto ministr vnitra vyhlásil nový termín. Kandidátní listiny bylo možné podat do 12. dubna odpoledne.

V Žiželicích u Žatce podle mluvčího žatecké radnice Tomáše Kassala sestavili čtyři kandidátky, tedy o jednu víc než v řádném termínu komunálních voleb, kdy se do sedmičlenného zastupitelstva dostali zástupci všech tří tehdy kandidujících uskupení.

Sedmičlenné zastupitelstvo má také Domašín poblíž Klášterce nad Ohří. Tam kandidátní listiny podle mluvčí Klášterce Adély Václavíkové podala dvě uskupení – tedy stejně jako na podzim.

V Bynovci na Děčínsku teď sestavili tři kandidátky, o jednu méně než loni, uvedl mluvčí Děčína Luděk Stínil. Také tam mají v zastupitelstvu sedm míst, které si po volbách rozdělila tři různá sdružení.

Nové komunální volby se v Žiželicích, Domašíně a Bynovci uskuteční v sobotu 17. června.

Nové volby se měly konat i v Brodci na Lounsku, kde se v řádném termínu nekonaly, protože nikdo nekandidoval. Stejná situace se opakovala i při dalších pokusech, tento byl už třetí.

Obec je od září bez samosprávy, vede ji ministerský úředník. Podle Michala Ovšonky z Městského úřadu v Lounech to je neobvyklá situace. Brodec podle něj zůstane i nadále pod správou ministerského úředníka a ministr vnitra pro obec vypíše další termín pro dodatečné volby.

Spustit audio

Související