Rodiče zůstávají rodiči. A to i po rozchodu

Jen málo rozchodů a rozvodů probíhá v klidu. Mnohdy jsou svědky hádek a bouřlivých rozchodů i děti rozcházejících se párů. Jaké dopady mohou mít rozchody rodičů na děti rozvedla v rozhovoru ředitelka sociálních služeb v Chomutově Mgr. Alena Tölgová.

V Čechách se rozpadá každé druhé manželství. Desítek tisíc dětí pak trpí rozchodem svých rodičů. „Jde o celkové rozpady vztahů, protože mnoho vztahů nekončí manželstvím, ale jsou tzv. na volno,“ říká Alena Tölgová, ředitelka sociálních služeb v Chomutově.

Děti trpí vždy, nejen při rozchodech rodičů, ale při jakékoli hádce, u které jsou přítomny.

Pokud jsou hádky na denním pořádku, děti se mohou proti těmto jevům v rodině tzv. „obrnit“ – přestanou je vnímat a začnou je brát jen jako domácí kulisu.

Záleží samozřejmě i na věku dítěte, jak moc hádku vnímá a co si z ní dokáže odnést. „Dítě vnímá hádku jako zvuk už od útlého věku – to znamená, že už od narození vnímá nepříznivé prostředí okolo sebe,“ upozorňuje Tölgová a dodává, že obsahu hádky rozumí děti až od přibližně předškolního nebo školního věku.

Pohádali jste se? Měli byste dítěti v klidu vysvětlit důvod

Pokud jsou děti svědky hádky mezi rodiči, je potřeba si o tom s nimi promluvit. Většinou totiž děti nechápou důvod hádky, i když mnohdy rozumí jejímu obsahu.

Velké nebezpečí hrozí u hádek, u nichž jsou svědky dospívající jedinci – často se totiž stává, že se rodiče navzájem ošklivě degradují a děti si pak odnášejí špatné vzory do budoucího života, upozorňuje ředitelka sociálních služeb.

„Pokud jsou děti svědky hádky mezi rodiči, měl by po hádce jeden z rodičů jít a dětem vysvětlit, co a proč se zrovna dělo. Rodič by jim měl vysvětlit, co bylo spouštěčem hádky a ujistit je, pokud to tak bylo, že ony rozhodně nejsou důvodem hádky,“ říká Tölgová.

Pokud ale vznikne hádka kvůli dítěti, mělo by o tom dítě také vědět – ale bez výčitek. Mělo by mu být vysvětleno, že je to mezi rodiči. „V dítěti by neměl zůstat pocit, že nejen že bylo příčinou hádky, ale třeba i toho, že se rodiče nemají rádi,“ zdůrazňuje ředitelka.

Pokud si dítě nese do budoucna tyto negativní vzory, může to mít fatální následky. Může se třeba začít pomočovat, mít noční děsy nebo poruchy přijmu potravy. Hrozí i psychické problémy, poruchy sociálního kontaktu a mnoho dalšího.

Po rozchodu se snažte dítě proti bývalému partnerovi nepoštvávat

Pokud se už uskuteční rozchod rodičů jako takový, je opět velmi důležité vysvětlit vše v klidu dítěti. Ideální by bylo, kdyby dítě nefungovalo jako prostředník mezi rodiči a rodiče by dítě proti tomu druhému nepoštvávali.

„Rozchod rodičů je věc široké rodiny, včetně babiček, dědečků a ostatních příbuzných. Ti by měli rozchod brát tak, jak je a opět, nepoštvávat proti druhým dítě,“ zdůrazňuje Tölgová.

Dítě by ale také rozhodně nemělo být vytrženo z širšího rodinného kruhu ani po rozchodu rodičů. Rodiče jsou totiž pro dítě rodiči pořád – to se rozchodem ani rozvodem nemění, a na to by měly všechny páry myslet.

autoři: Milan Král , Kateřina Klabzubová
Spustit audio