Roboti, chemické pokusy a moderní technika přilákaly na veletrh TechDays tisícovku žáků

6. říjen 2017

Chemické pokusy, speciální mikrofony a mnoho dalšího bylo k vidění na veletrhu TechDays na výstavišti v Litoměřicích. Akce Okresní hospodářské komory a města Litoměřice si klade za cíl představit žákům z 8. a 9. tříd technicky nebo řemeslně zaměřené školy z Ústeckého kraje, na které by mohli jít studovat. Spolu s firmami, které by je pak díky tomu mohli v budoucnu i zaměstnat.

„Dokončil jsem střední chemickou školu, teď studuju Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, jsem ve stipendijním programu Lovochemie, takže další uplatnění budu mít tam – jsou tam laboratoře i provoz, několikrát jsem tam byl na brigádě, zaujalo mě to, takže jsem rád, že tam budu moci pracovat,“ popisuje Lukáš Holub, který návštěvníkům TechDays předváděl chemické pokusy.

„Každý personalista ví, jak je těžké najít kvalitního člověka na trhu práce, který shání zaměstnání. Ještě složitější je to v technických oborech, v celém Ústeckém kraji je velmi málo hotových chemiků, chybějí nám zaměstnanci. Náš program proto cílí na to, abychom si připravili budoucí zaměstnance ve spolupráci se školami, “ vysvětluje svou přítomnost na veletrhu Libuše Tomanová z personálního oddělení Lovochemie.

TechDays v Litoměřicích

Kristýna Svobodová přijela ze základní školy ve Štětí. „Chemie mě moc nebaví, ale tohle mě zaujalo,“ konstatuje.

„Tohle je elektronický mikrofon, dá se využívat k vyhledávání chyb na malých součástkách, jako je například tady ten mikročip,“ ukazuje Michal Mráček, který láká, společně se svým kamarádem Miloslavem Krejzou, na IT a elektrotechnika na střední škole ve Štětí.

„U mě rozhodlo to, že jsem odmalička rád zapojoval kabely a zařízení do elektřiny a většinu času jsem trávil na počítači. A teď se zajímám i o tyto malé součástky, které tu teď prezentujeme a skládáme z nich i větší roboty,“ doplňuje Krejza.

Přehlídku téměř 20 škol a společností z Ústeckého kraje navštívila během tří dní zhruba tisícovka žáků.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio