Řidiči pozor – rok 2016 přináší řadu změn nejen při kontrole na STK, ale i při cestách do zahraničí!

13. leden 2016

Pokud se chystáte letos na povinnou kontrolu vašeho vozu, budete se muset smířit s tím, že se jeho fotografie objeví v centrálním informačním systému stanice technické kontroly.

Technici stanic technické kontrolu budou povinni pořídit minimálně pět fotografií. Zepředu, zezadu, tachometr s počtem najetých kilometrů, VIN kód a fotografii výrobního štítku. V případě nezvyklé změny, například přetočeného tachometru, mají pak na STK povinnost tento fakt nahlásit, jinak hrozí pokuta až 5 miliónů korun.

Změny čekají na řidiče i v zahraničí

Na českého řidiče ale čekají změny i v zahraničí. Od 1. ledna platí na Slovensku nová elektronická dálniční známka. Na D1 a R2 tam už minulý rok přibylo několik nových úseků a zvýšily se také pokuty.

Okolo 1.000 euro zaplatíte na Slovensku za překročení rychlosti a také za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog. V krajním případě skončíte za mřížemi bez řidičáku.

Rakouští policisté se zaměří na neukázněnost, zpřísní pokuty za telefonování a při nepoužívání blinkru. Třeba i při přejíždění z pruhu do pruhu na dálnici vám hrozí pokuta až 2.180 euro.

Necelých 60.000 korun můžete ale zaplatit také za ohrožení chodce nebo cyklisty. V Rakousku se jako každý rok zdražily dálniční známky. Za dvouměsíční připlatíte 40 a za desetidenní 10 centů.

V Německu vám od nového roku hrozí pokuta zhruba 2.000 korun za používání aplikací v mobilním telefonu, které vás s předstihem upozorní na radar. Itálie a Irsko budou od jara v plné míře vymáhat pokuty i od zahraničních řidičů.

autoři: David Hamr , Milan Král
Spustit audio