Řidiči, pozor na "aktivní práh"!

25. září 2013

Dodržování rychlosti, to je u nás trochu problém. Pokuty na neposlušné řidiče moc nezabírají a tak se hlavně v centrech měst objevují různé překážky, které donutí řidiče zpomalit. Jedna novinka k nám teď přichází ze Švédska – takzvaný aktivní práh.

Novou pastí na rychlé řidiče by u nás už brzy mohl být takzvaný aktivní práh. O co jde? Je to zařízení umístěné na povrchu vozovky. Řidič, který dodrží na místě předepsanou rychlost si ani nevšimne, že něco takového přejel.

Ten, kdo ale nesundá nohu z plynu před značkou, která upozorní na nerovnost a hlavně před radarem, přejede přes kovový práh, který se sklopí o šest centimetrů. Náraz pak bude podobný, jako když ve větší rychlosti přejedete přes frézovanou silnici. To se rozhodně nebude líbit vašim tlumičům, hlavně se ale leknete a zpomalíte.

Novinka s názvem Acti Bump se už objevila ve Skandinávii, kde je takových zpomalovacích prahů několik desítek. U nás ještě není oficiálně schválená, ale i přesto se v Plzni rozhodli, že jí vyzkoušejí v centru města. Výhodou novinky, na rozdíl od klasických příčných pruhů, je, že nezpomalí ukázněné řidiče.

Ministerstvo dopravy ještě ale bude posuzovat vliv takového zařízení na bezpečnost silničního provozu. Odpůrci například varují před nebezpečím pro motorkáře a cyklisty. Problém by mohli mít i záchranné složky, jedoucí vysokou rychlostí k nějakému neštěstí. To už ale ve Švédsku vyřešili dálkovým ovládáním, které automaticky před projetím sanitky nebo hasičů takový aktivní práh vypne a nic se nestane.

Zařízení přijde zhruba na jeden milion korun. Pro srovnání - nejlevnější příčný práh lze na českém trhu pořídit za zhruba půl miliónu.

autor: Milan Král
Spustit audio