Řidiči, nepodceňujte zdravotní prohlídky!

3. září 2014

Zdravotní problémy jsou stále častěji důvodem někdy i tragických dopravních nehod, a to nejen na severu Čech. Řidič, který loni v březnu zabil na pražském Mánesově mostě dva lidi, havaroval kvůli epilepsii. Soud ho poslal na šest let do vězení, a to i proto, že svůj zdravotní stav před lékařem zatajil.

Zdravotní prohlídky? Žádoucí, ale ne povinné

Lidé by sice měli chodit každé dva roky na preventivní prohlídky, ale ty bohužel nejsou povinné. Jak často musí povinně chodit k lékaři řidič - amatér?

Povinnou zdravotní prohlídku absolvuje každý člověk před tím, než si chce udělat řidičský průkaz, což bývá většinou v 18 letech. Další povinná prohlídka na něj čeká prakticky až za půl století - v 65 letech. Další prohlídka čeká řidiče v 68 a pak každé dva roky.

To ale není zdaleka ideální - po čtyřicítce se totiž většině lidí začíná zhoršovat zrak a během let přibývají i další zdravotní problémy.

Nejčastější příčiny nehody? Infarkt a epilepsie


Už několik let mají praktičtí lékaři povinnost nahlašovat na registr řidičů zdravotní problémy svých pacientů, které jim brání v bezpečném řízení.

Jenže vycházejí především z informací řidičů samotných. A pokud člověk chodí k nějakému specialistovi, pak se to obvodní lékař vůbec nemusí dozvědět, protože systém elektronických zdravotních knížek prostě nefunguje.

Nebo naopak lékař ví, že má člověk nějaký omezující zdravotní problém, ale nemusí vědět, že má řidičský průkaz, pokud mu to jeho pacient nepřizná. Nejhorší je pro řidiče infarkt nebo epilepsie. Ta je také nejčastější příčinou nehod kvůli zdraví.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio