Ricottové muffiny s mákem
Ricotta je italský sýr vyráběný ze syrovátky, má poměrně nízký obsah tuku.
Suroviny:
4 vejce
tři čtvrtě hrnku cukru
1 vanilkový cukr
250 g ricotty
150 ml mléka
50 ml oleje
1,5 hrnku polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
šálek nemletého máku
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Přišleháme postupně ricottu, mléko a olej, nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem a smíchanou s mákem.
- Plníme do papírových košíčků vložených do muffinového plechu – asi jen do tří čtvrtin, těsto nabyde.
- Ve středně předehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.