Rekonstrukce náměstí v Bílině se o dva měsíce protáhne. A bude i dražší

14. září 2018

Archeologické průzkumy a zčásti také potřeba použít jiné technologií než se předpokládalo – to jsou dva hlavní důvody, které protáhly přestavbu Mírového náměstí v Bílině. Bude také dražší.  S navýšením ceny už 13. září souhlasili zastupitelé.

V místech, která dosud nebyla podrobněji prozkoumaná, objevili stavaři archeologické nálezy. Proto museli na místo pozvat archeology z teplického muzea. Jejich vedoucí Lucie Kursová Českému rozhlasu řekla, že v místě u základní umělecké školy byly zděné základy pilířů, což je důkaz toho, že tam bývalo podloubí.

Rekonstrukce náměstí v Bílině se protáhne nejméně o dva měsíce. Bude zřejmě i dražší

Rekonstrukce náměstí v Bílině se protáhne nejméně o dva měsíce

Přestavba náměstí v Bílině na Teplicku se prodlouží nejméně do září. Původní termín dokončení prací byl stanoven na polovinu prázdnin.

Naproti, u křižovatky s ulicí Komenského, zase byla nasucho kladená zeď a v té vrstvě hlíny bylo tolik střepů, že z nich podle Kursové půjdou složit skoro celé nádoby – v laboratoři už například dali dohromady půlku hrnce.

Oproti plánům museli dělníci při hloubení do cca 90 centimetrů pracovat ručně, aby technikou nepoškodili podloží, to navíc bylo podle Jaroslava Bureše z investičního odboru jiné, než očekávali, takže místo toho, aby dali vrstvu kamení, museli položit geotextilii a na ni pak vrstvu betonu – mj. i proto, aby se nepoškodily případné hlubší archeologické památky.

To jsou tedy hlavní důvody, které stavbu prodloužily. Je možné, že až začnou dělníci pracovat na křižovatkách u radnice a u hotelu U Lva, tak opět narazí na něco, co budou muset archeologové prozkoumat.

Podle Lucie Kursové bude ale záležet i na tom, do jaké hloubky půjdou. Je totiž například známé, že u kostela bývalo pohřebiště.

O případné pokutě za prodlení stavby rozhodne nové zastupitelstvo

Za nedodržení termínu čeká obvykle dodavatele pokuta. V tomto případě, vzhledem k tomu, že důvody prodloužení stavby byly objektivní, o ní ještě není rozhodnuto.

Na druhou stranu město podle jeho právničky Evy Machové dalo termín jako jeden z parametrů veřejné zakázky a nemůže ho jen tak měnit. O tom, jestli město bude požadovat nějakou sankci, jak stojí ve smlouvě, a případně v jaké výši, bude rozhodovat po volbách nové zastupitelstvo.

O vícepracech a méněpracech se zástupci radnice, technický dozor a zástupci firmy Metrostav dohadovali o prázdninách. Nakonec, po různých škrtech a upřesněních, došli k částce cca 3,6milionu korun bez DPH – tuto částku zastupitelé odsouhlasili včetně toho, že město pro zaplacení sáhne do rezervy.

Celková cena se tak vyšplhala na více než 17 milionů korun bez daně. S DPH je to pak téměř 21 milionů korun.

autor: hau
Spustit audio

Související