Bílina plánuje rekonstrukci náměstí. Ubyde třetina parkovacích míst

29. prosinec 2017

Bílina na Teplicku chce příští rok opravit náměstí. V rozpočtu na to má 20 milionů korun. Podle vedení města by mělo sloužit více lidem než autům. I tento záměr má ale své kritiky.

V současnosti se v Bílině parkuje na celé ploše náměstí. Po rekonstrukci náměstí bude parkování povoleno jen po obvodu náměstí, kde bude zhruba 60 míst. Vedení města nechce, aby náměstí bylo jedno velké parkoviště.

Starosta Oldřich Bubeníček z KSČM si od toho slibuje například to, že se ve městě zastaví více turistů – to ale na posledním jednání zastupitelstva kritizoval Zdeněk Rendl za Bílinské sociální demokraty.

„Myslím si, že to povede jen ke zhoršení života v Bílině, protože to, co plánujete na náměstí, sníží počet parkovacích míst tak, že v tom městě bude skutečně problém fungovat,“ argumentoval Rendl.

Parkování na náměstí je placené, využívají ho i místní lidé, když si v centru potřebují něco vyřídit – nechat totiž auto stát v okolních ulicích je ve všední dny téměř nemožné.

To ale nebyla jediná kritika, která zazněla. Například Pavel Prchal z koaliční KSČM namítal, že rekonstrukci náměstí mohlo město udělat v roce 2011, tehdy tam totiž archeologové udělali kvůli stavbě horkovodního přivaděče rozsáhlý průzkum a město mohlo získat až 70milionovou dotaci. Prchal kritizoval, že město za vlastní peníze nechá zejména udělat novou dlažbu.

Starosta Bubeníček nevyužití dotace před šesti lety vysvětlil tím, že nebylo jasné, jak dlouho práce potrvají a v případě, že by město nedodrželo termín pro čerpání dotace, muselo by ji vrátit.


Jak tedy bude náměstí v Bílině vypadat, to popsal komunistický starosta Oldřich Bubeníček: „Vynikne morový sloup a kašna na náměstí, bude tam zeleň, v koších, jinak nám to ¨památkáři nepovolí. Budou tam květiny a lavičky.“

Pokud stihne radnice včas vybrat firmu, mohly by práce na novém bílinském náměstí začít na jaře.

autor: hau
Spustit audio