Rajčata jsou nejen zdrojem vitamínů. Působí i jako prevence před rakovinou nebo na posílení imunity

20. srpen 2015

Nejoblíbenějším a také nejvíce konzumovaným druhem zeleniny jsou u nás rajčata. A to je dobře, protože našemu zdraví velice prospívají. Jak a čím?

Především je nutné zdůraznit, že rajčata, která přes zimu kupujete v marketech, většinou kvůli růstu ve skleníku a umělému dozrávání mají znatelně méně prospěšných látek než ta, která v těchto dnech najdete v rajčatech ze zahrady či balkonu.

Nejvíce prospěšných látek mají rajčata čerstvá, zrající na slunci. Obsahují vysoké množství vitamínů A, B a C, cenné minerální prvky a přírodní kyseliny.

Čtěte také

Lykopen

Především je ale v rajčatech vysoká hladina lykopenu – ten už jsme si nejednou představili jako velmi účinný antioxidant. Vědci ho objevili celkem nedávno, ale potvrzují, že právě tato látka pomáhá výrazně snižovat riziko výskytu rakoviny, udržuje činný imunitní systém a je také významným pomocníkem v prevenci cévních a mozkových příhod, protože je schopen z krve odbourávat škodlivé tuky.

V současnosti se testují léky, založené na vysokém obsahu lykopenu, které by měly pomáhat nejen s prevencí, ale také s léčbou srdečních chorob. V neposlední řadě pomáhá lykopen chránit před negativními účinky UV záření.

Rajská jablíčka

Tomatin

Lykopen je sice tím nejdůležitějším důvodem, proč bychom měli rajčata konzumovat ve velkém, ale zdaleka ne jediným. K prospěšným látkám v rajčatech patří také alkaloid Tomatin, který se osvědčuje při zlepšování imunity a také v boji proti zánětům a plísňovým onemocněním.

Tyto účinky už využívali staří Aztékové a Mayové pro léčbu zánětů na pokožce. A pozadu nezůstávají ani dnešní farmaceutické a kosmetické firmy, které výtažky z rajčat přidávají do tablet a mastí, které pomáhají zlepšovat stav pokožky. Vy si je buď můžete zakoupit, nebo si po vzoru obyvatel Karibiku vzít na pomoc při léčbě zánětů, plísní, růže a spálenin samotné rajče.

Na postižená místa se přikládají plátky rajčat a na zhruba hodinu se zabandážují. Případně se z rajčat vymačká šťáva, kterou se potírají postižená místa. Využít těchto účinků můžete ale i bez onemocnění pokožky - prostě si díky rajčatovým obkladům a maskám můžete zlepšit vzhled – třeba takový tvaroh s rozmačkaným rajčetem nanesený na obličej zredukuje vrásky a pigmentační nerovnosti, zpevní pojivovou tkáň, prokrví a vyhladí pokožku a navíc ochrání buňky před poškozením a také před UV zářením.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio